Coronavirusul a scăzut precizia prognozelor meteo în România: CE URMEAZĂ LA VARĂ

0
31

În vara care vine va trebui să ne așteptăm la fenomene meteo extreme: valuri de căldură, furtuni foarte puternice, chiar tornade. Aceste anomalii tind să devină regulă, spune șefa departamentului de climă din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Roxana Bojariu a explicat la RFI și efectul pe care l-a avut coronavirusul asupra prognozelor meteo. Precizia lor a scăzut în timpul pandemiei.

Coronavirusul a afectat până și prognozele meteo. Precizia lor a scăzut în timpul pandemiei din cauza reducerii substanțiale a numărului de curse aeriene. Explicația este că avioanele de linie au senzori meteorologici care înregistrau informații ale stării atmosferei, iar aceste date au lipsit din cauza anulării zborurilor spune Roxana Bojariu, șefa departamentului de climă din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Despre vara care urmează cercetătoarea precizează că trebuie să ne așteptăm la fenomene extreme, inclusiv tornade, pe care le pune pe seama crizei climatice. Din Grecia până în Israel, trecând prin Cipru şi Turcia, ţările din sud-estul Europei şi din Orientul Apropiat se sufocă din cauza unui val de căldură timpurie. S-au înregistrat peste 40 de grade Celsius, fiind doborâte recordurile de temperatură pentru luna mai, spune climatologul Roxana Bojariu.