Business Insider reamintește că, în calitate de guvernator al unei bănci centrale din zona euro, Ilmars Rimsevics este membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, alături de președintele Mario Draghi.
Reuters spune că în cauză ar fi banca ABLV, cel de-al treilea mare creditor al țării. Banca a fost obligată să oprească toate plățile, deoarece situația lichidităților sale s-a deteriorat brusc, după ce Trezoreria Statelor Unite a acuzat-o de spălare de bani, forțând-o să solicite finanțare de la banca centrală.
Principala acuzație la adresa băncii letone este că permite clienților să desfășoare afaceri cu Coreea de Nord, directorii băncii și managementul mituind oficialii letoni pentru acoperirea activităților.
În context, Bloomberg vorbește despre o criză de reputație. Astfel că ministerul leton de finanțe a schimbat strategia de împrumut și se va abține de la operațiunile de refinanțare pe termen scurt. Banca ABLV a negat toate acuzațiile din partea Trezoreriei Statelor Unite și a declarat că va colabora cu oficialii din S.U.A. prin furnizarea tuturor informațiilor.
Într-un efort de a elimina problemele legate de clienții foarte bogați și cu venituri din operațiuni discutabile, autoritatea de reglementare financiară din Letonia a amendat trei bănci pentru manipularea conturilor.
Acestea au fost implicate într-o fraudă de 1 miliard de dolari în 2014. Cinci bănci letone au convenit anul trecut, împreună cu autoritățile, să adune suficiente informații privind tranzacțiile legate de Coreea de Nord și beneficiarii acestora, mai scrie Bloomberg.
Guvernatorul Băncii centrale a Letoniei a fost eliberat pe cauțiune după ce agenția anti-corupție a anunțat că-l suspectează pe Ilmars Rimsevics că ar fi cerut și primit mită de cel puțin 100.000 de euro.
Agenția a pornit o anchetă, dar procurorii deocamdată nu i-au făcut dosar lui Rimsevics, care face parte și din conducerea Băncii Centrale Europene.
Adresându-se reporterilor la Riga, Ilmars Rimsevics s-a declarat nevinovat.
Vineri procurorii anti-corupție au percheziționat biroul și o proprietate imobiliară a lui Rimsevics, iar sâmbătă l-au reținut. Premierul Maris Kucinskis a spus luni după o ședință extraordinară de guvern că guvernatorul va fi supus „unor restricții” pe care le va anunța mai târziu. Potrivit agenției Baltic News Service, premierul a spus: „Cel puțin i se va interzice să mai dețină funcția”. Rimsevics este guvernatorul Băncii naționale letone din 2001. Letonia a intrat în zona euro în 2014.