Coreea de Nord anunță ”pericole crescânde de război’

0
206
HANOI, VIETNAM - FEBRUARY 20: A signboard welcomes the upcoming summit between U.S. President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong Un at South Korean restaurant in Tu Liem District on February 20, 2019 in Hanoi, Vietnam. U.S. President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong-un are scheduled to meet on 27-28 February in the Vietnamese capital, Hanoi, their second meeting since they first met in Singapore last June as experts reportedly suggests there could be discussions around the dismantling of DPRKÕs Yongbyon nuclear facility while working toward complete denuclearization at the Korean Peninsula. (Photo by Linh Pham/Getty Images)

Coreea de Nord a avertizat sâmbătă în legătură cu ”pericole crescânde de război”, avertisment lansat cu ocazia împlinirii unui an de la summitul istoric dintre liderii nord-coreean şi sud-coreean, pe care Seulul l-a marcat printr-o ceremonie, boicotată însă de către regimul de la Phenian, relatează AFP și Agerpres.

South Korean President Moon Jae-in and North Korean leader Kim Jong Un meet in the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone. Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters

Într-un lung comunicat difuzat de către agenţia de presă oficială a regimului comunist KCNA, Comitetul pentru reunificare paşnică a ţării, care este însărcinat în Coreea de Nord cu relaţiile cu Sudul, a adresat un apel Seulului ”să se angajeze mai activ în ameliorarea acestor relaţii”.

”Este pe cale să se creeze o situaţie gravă ce ar putea duce la o întoarcere în trecut şi (la riscul) unei catastrofe iminente, din cauza unor pericole crescânde de război”, a adăugat organismul respectiv, care impută responsabilitatea în acest caz presiunilor pe care SUA le exercită, în opinia sa, asupra Coreii de Sud.

În acest context, Phenianul nu a răspuns invitaţiei pe care i-a adresat-o în această săptămână Seulul de a participa la ceremonia organizată sâmbătă în localitatea de frontieră Panmunjom, în Zona demilitarizată care taie în două Peninsula Coreeană, pentru a marca un an de la primul summit dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.