spot_img
2.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăEconomieAgriculturaControverse privind donațiile pentru Notre Dame

Controverse privind donațiile pentru Notre Dame

-

Jurnaliștii remarcă apariția primelor controverse în legătură cu imensele donații pentru reconstrucția catedralei Notre Dame. Sunt acestea gesturi sincere?, transmite RFI.

- Reclama -

Dupa cum relatează France 24, controversele sunt în creștere față de adevăratele motivații ale donatorilor, mai ales că ei ar putea beneficia de înlesniri fiscale în urma gesturilor lor.

Într-adevăr, într-o țară care a văzut 22 de săptămâni consecutive de proteste ale Vestelor Galbene, care, în parte, au reclamat inegalitatea  veniturilor, reacțiile de felul acesta sunt explicabile.

Pe postul BFMTV, Ingrid Levavasseur, una dintre figurile centrale ale mișcării Vestelor Galbene, a acuzat „inerția marilor corporații în fața mizeriei sociale, care în schimb și-au dovedit capacitatea de a mobiliza „sume nebunești” pentru Notre-Dame, într-o singură noapte .

Dar reproşurile formulate la adresa sponsorilor nu sunt justificate, crede Deutsche Welle.

Dacă în decurs de foarte puţin timp se donează sute de milioane de euro pentru a reface o construcţie distrusă, este îndreptăţită întrebarea: cum e posibil să se strângă atât de repede atâţia bani pentru nişte ziduri lipsite de viaţă când, în acelaşi timp, în Sudan oamenii mor de inaniţie?

O societate însă, indiferent cărui spaţiu cultural îi aparţine, are nevoie de simboluri, ca reper pentru propria istorie. Într-o lume marcată de nesiguranţă, aceste spaţii culturale sunt mai importante ca oricând.

Europa unită însemnă mai mult decât doar o monedă unică sau un spaţiu economic comun. Europa este un spaţiu cultural, iar Catedrala Notre-Dame reprezintă unul din simbolurile sale centrale. Este, de aceea, bine şi just ca persoanele foarte înstărite să-şi deschidă portofelele. Căci şi reconstrucţia catedralei va fi, în cele din urmă, un simbol – unul al speranţei.

Iar revista franceză Le Nouvel Observateur reia o întrebare aflată azi pe buzele multor brazilieni: de ce Muzeul Național din Rio nu este Notre Dame?

Față de donațiile de 800 de milioane pentru Notre-Dame de Paris, Muzeul Național din Rio de Janeiro este o rudă săracă, primind doar 250.000 de euro, la opt luni de la devastatorul incendiu.

Mulți brazilieni au făcut legătura între incendiul de la Notre Dame și cel care a șocat țara și comunitatea științifică în septembrie 2018. Însă Muzeul din Rio nu este atât de cunoscut pe plan mondial precum catedrala din Paris.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img