spot_img
21.3 C
București
vineri, iulie 1, 2022
AcasăAnalizeControversatul Lula primit en fanfare în Europa

Controversatul Lula primit en fanfare în Europa

-

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit miercuri la un dineu pe fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, candidat probabil în alegerile prezidenţiale din octombrie 2022 pentru care el este dat drept favorit, la mare distanţă de actualul preşedinte Jair Bolsonaro, un adversar al preşedintelui francez, informează AFP.

- Reclama -

Preşedintele Republicii l-a primit „pentru a aborda subiecte absolut fundamentale în ziua de azi: criza sanitară, impactul ei social, impactul ei sanitar şi apoi, în mod evident, mizele de mediu, problema climatică, chestiunea luptei împotriva despăduririi, care au fost în centrul schimburilor (de opinii) pe care le-am avut în timpul Conferinţei ONU pentru schimbările climatice (COP26)”, a comentat purtătorul de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal.

Situaţia politică din Brazilia „nu are legătură cu vizita lui Lula”, „nu există ingerinţă în dezbaterea politică naţională din Brazilia”, a adăugat Attal.

Fostul preşedinte brazilian, care s-a declarat luni gata să participe la alegerile prezidenţiale din Brazilia, efectuează în această săptămână un turneu european care trece prin Bruxelles, Berlin, Paris şi Madrid. De asemenea, el a avut luni o convorbire cu Olaf Scholz, probabil viitor cancelar federal al Germaniei, şi a anunţat o discuţie cu premierul spaniol Pedro Sanchez.

Lula da Silva a primit în 2018 o pedeapsă de 8 ani şi 10 luni.

Fostul preşedinte socialist Lula da Silva, lider incontestabil al stîngii în ţara, părea exclus definitiv din jocul politic. În 2018 el a fost arestat în urma unei lungi bătălii judiciare şi închis pentru malversaţiuni financiare, favoritisme şi alte acuzaţii de corupţie. Judecătorul Curţii Supreme, Edson Fachin, a anulat însă printr-o singură decizie toate condamnările pronunţate împotriva fostului preşedinte care, în consecinţă, și-a recuperat şi drepturile politice. Lula da Silva a petrecut în închisoare, în total, 580 de zile, dar fusese eliberat în noiembrie 2019.

Lula era favorit în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din octombrie 2018, la care nu a putut însă în cele din urmă să participe, asistând neputincios la victoria extremistului de dreapta Jair Bolsonaro.

Acesta l-a ales ca ministru al justiţiei pe Sergio Moro, fostul judecător care îl condamnase pe Lula în primă instanţă în iulie 2017.

- Advertisment -

Must Read

Școlarii din UK vor fi hrăniți cu lăcuste și viermi de...

0
Copiilor din patru școli primare din Țara Galilor li se va oferi insecte de mâncare, cum ar fi greieri, lăcuste, viermi de mătase și...