Controversatul Barroso pus să se ocupe de vaccinul COVID

0
124

Fostul preşedinte al Comisiei Europene,  Jose Manuel Barroso , va prelua conducerea alianţei GAVI, care supervizează în prezent dispozitivul ONU de acces mondial la vaccinul împotriva COVID-19, potrivit AFP și Agerpres.

Consiliul de Administraţie al GAVI – unde UNICEF, OMS, Banca Mondială şi Fundaţia Bill & Melinda Gates ocupă locuri permanente – a aprobat în unanimitate alegerea fostului premier al Portugaliei (2002-2004), care a condus Comisia Europeană timp de zece ani (2004-2014), înainte de a lucra pentru banca de investiţii Goldman Sachs.

Barroso este un politician controversat implicat în multe scandaluri.

În 2005 Die Welt a anunțat că Barosso a petrecut o săptămână pe iahtul miliardarului grec Spiro Latsis. Imediat după aceea a reieșit că acest lucru s-a întâmplat cu doar o lună înainte ca în Comisia Europeană să se fi aprobat 10 milioane euro ca și ajutor al statului grec pentru compania de navigații a lui Latsis – deși decizia ajutorului de stat a fost luată de către precedenta Comisie Europeană înainte ca Barosso să își preia postul.Ca răspuns la această dezvăluire, Nigel Farage deputatul al UK Independence Party, a convins circa 75 de deputați din tot spectrul politic să sprijine o moțiune de neîncredere față de Barosso, astfel ca acesta să fie obligat să compară în fața Parlamentului European pentru a fi audiat în această chestiune.Moțiunea a fost depusă în 12 mai 2005, și Barosso a apărut în fața Parlamentului așa cum s-a cerut în dezbaterea din 26 mai 2005. Moțiunea a fost respinsă.

Ca răspuns la criticile aduse opțiunii sale în favoarea modelului Volkswagen Touareg, mai puțin eficient din punct de vedere energetic, pe fundalul unei legislații a UE având ca obiectiv reducerea drastică a emisiilor de CO2 ale automobilelor, Barroso le-a respins ca „exces de zel moral „.

În aprilie 2008, pe fundalul creșterilor alarmante ale prețurilor alimentelor și a escaladării îngrijorărilor „mâncare vs carburanți” (food vs fuel), Barroso a insistat că utilizarea de biocarburant biofuel a avut o influență „nesemnificativă” în creșterea prețurilor la alimente Luna următoare, el a anunțat pregătirea unui studiu referitor la acest subiect. Aprobarea pe ușa din dos a cartofului modificat genetic obținută de Președintele Barosso s-a lovit de un val de puternică opoziție din partea statelor membre ale UE. Guvernele Greciei, Austriei, Luxemburgului, Italiei, Ungariei și Franței au anunțat public că ele nu vor permite cultura cartofului modificat genetic in țările lor.

Barosso a exprimat critici la adresa guvernelor naționale, afirmând că „Foarte frecvent deciziile luate de cele mai democratice instituții ale lumii sunt greșite”.

Mai multe ONG-uri l-au acuzat pe fostul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca si-a incalcat promisiunea de a nu face lobby pentru angajatorul sau, Goldman Sachs, dupa ce s-a intalnit  la Bruxelles cu un vicepresedinte al actualului executiv european, scrie AFP.

Dl. Barroso nu si-a respectat angajamentul de a nu face lobby in numele Goldman Sachs”, spune Alter-EU, o coalitie de ONG-uri specializate in lupta anticoruptie, intr-o scrisoare deschisa adresata secretarului general al Comisiei, Alexander Italianer.

Angajarea portughezului, in 2016, de catre banca americana, dupa zece ani in fruntea Comisiei (2004-2014), a starnit o ampla polemica, dar comisia de etica a executivului european, desi i-a criticat alegerea, a concluzionat ca nu s-au incalcat regulile in vigoare.