17.1 C
București
luni, martie 31, 2025
AcasăAnalizeConsiliul Naţional Maghiar din Transilvania vrea dosarul "Martie Negru": Declasificarea tuturor documentelor...

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania vrea dosarul „Martie Negru”: Declasificarea tuturor documentelor armatei, Securităţii şi a altor forţe armate implicate

-

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) solicită deschiderea dosarului evenimentelor violente cunoscute drept „Martie negru”, de la Târgu Mureş, potrivit unui comunicat remis, miercuri, agenţiei ungare de presă MTI, cu ocazia comemorării a 35 de ani de la aceste tragice evenimente istorice.

- Reclama -

Cu ocazia celei de-a 35-a comemorări a conflictului interetnic din martie 1990, adunarea delegaţilor CNMT a adoptat, la Cristuru Secuiesc, în data de 21 martie, o declaraţie în care subliniază: „Avem o datorie faţă de copiii noştri şi de familiile victimelor de a scoate la lumină adevărul”. În acest sens, CNMT cere deschiderea dosarului „Martie negru” de la Târgu Mureş, publicarea ordinelor militare şi a dispoziţiilor, precum şi declasificarea tuturor documentelor armatei, Securităţii şi a altor forţe armate implicate. De asemenea, organizaţia solicită reluarea fazei de cercetare penală pentru identificarea corectă şi concretă a celor responsabili.

- Advertisement -

CNMT cere, totodată, ca statul român să îşi asume public responsabilitatea pentru conflictul interetnic şi să acorde reabilitare morală şi despăgubiri materiale victimelor.

Organizaţia consideră necesară şi înfiinţarea unui grup de lucru care să cerceteze, să se documenteze şi să analizeze evenimentele de la Târgu Mureş. Echipa, formată din istorici, sociologi şi jurişti, ar trebui să elaboreze un raport detaliat şi public privind desfăşurarea acestor evenimente – se arată în document.

- Advertisement -

„Ne exprimăm, din nou, întreaga noastră compasiune şi solidaritate faţă de victimele şi familiile celor afectaţi de evenimentele din Martie negru de la Târgu Mureş, care până în ziua de azi nu au primit despăgubiri din partea statului român pentru pierderile şi suferinţele îndurate” – mai afirmă CNMT.

Potrivit comunicatului, conflictul interetnic din martie 1990 este unul dintre cele mai întunecate episoade ale perioadei post-revoluţionare din România. Potrivit organizaţiei, „acesta a fost creat artificial pentru a justifica înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii, pe structura şi cu resursa umană a fostei poliţii politice comuniste, Securitatea”. Reprezentanţii CNMT susţin că, prin evenimentele de la Târgu Mureş, autorităţile de la Bucureşti au încercat să submineze solidaritatea interetnică şi interconfesională manifestată în decembrie 1989 la Timişoara. „Au reuşit acest lucru canalizând sentimentele anticomuniste şi anti-Securitate ale populaţiei către un nou inamic – minoritatea maghiară” – precizează documentul.

În opinia CNMT, „scenariul” de la Târgu Mureş a fost similar cu cel al „ameninţării teroriste” din decembrie 1989 şi cu cel al „mineriadei” din iunie 1990 – toate fiind „planificate şi executate în mod deliberat, cu mijloace şi forţe de stat, împotriva unor grupuri bine definite, şi toate cu urmări tragice”. „Nu este o exagerare să considerăm aceste fapte drept crime împotriva umanităţii, care, prin natura lor, nu pot fi prescrise legal” – şi-a motivat CNMT solicitarea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img