Consiliul Fiscal critică dur bugetul lui Cioloș

0
335

Consiliul Fiscal critică filosofia bugetară a cabinetului Cioloş, fiind foarte rezervaţi în ceea ce priveşte eventualele implicaţii pozitive asupra creşterii economice pe termen lung pe care noul Cod Fiscal, axat pe reducerea impozitării consumului, scrie Ziarul Financiar..

”Suntem de părere că scenariul cel mai probabil (n.r. după reducerea TVA şi majorarea salariilor) este cel al unui plus temporar de cerere agregată, neînsoţit de un impact similar semnificativ asupra potenţialului de creştere economică pe termen lung – reducerea impozitării consumului nu îmbunătăţeşte competitivitatea internă şi externă a produselor economiei naţionale”, precizează Consiliul fiscal în raportul privind bugetul pe 2016 făcut public de guvernul Cioloş.

Conform legii, Consiliul Fiscal este organismul independent care analizează măsurile bugetare şi fiscale ale unui guvern.

Orice decizie fiscală a guvernului trebuie raportată Consiliului Fiscal, iar acesta îşi exprimă punctul de vedere.

Referitor la bugetul pe 2016, Consiliul Fiscal comentează: Deficitele bugetare ridicate proiectate implică menţinerea pe termen mediu a datoriei publice exprimate ca pondere în PIB pe o traiectorie ascendentă, în pofida faptului că utilizarea stocului de lichidităţi acumulat de trezorerie ar putea acomoda parţial necesarul suplimentar de finanţare.

De asemenea, Consiliul Fiscal spune că este cel puţin chestionabilă, din perspectiva poziţiei ciclice a economiei, oportunitatea unei relaxări fiscale de asemenea proporţii.