spot_img
1.1 C
București
vineri, decembrie 27, 2024
AcasăExterneConsiliul Europei a redat dreptul la vot al Rusiei retras după anexarea...

Consiliul Europei a redat dreptul la vot al Rusiei retras după anexarea Crimeei

-

Consiliul Europei, reunit la Helsinki, a adoptat o rezoluție prin care Rusiei i se redă dreptul de vot, suspendat după anexarea abuziva a peninsulei Crimeea. La reuniunea care a marcat 70 de ani de existență a structurii pan-europene de apărare a drepturilor omului, miniștrii de externe din cele 49 de țări membre au aprobat o declarație prin care se afirmă că toți membrii au dreptul de participa, în mod egal, la procesul decizional, relatează AP.

- Reclama -

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a salutat votul și a asigurat că Rusia va reîncepe să cotizeze. S-ar putea spune că votul de vineri al Consiliului Europei este și prima dată când o structură europeană suspendă sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a anexării abuzive a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

- Advertisement -

Ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin nu a fost la Helsinki, și-a anulat participarea în ultimul moment, anticipând rezultatul votului de vineri. Ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius a scris pe Twitter, imediat după vot, că „„Rusia își continuă politica agresivă împotriva Ucrainei” iar valorile europene nu au valoarea dacă nu sunt și apărate.

Iar ministrul finlandez de externe a declarat că anexarea peninsulei Crimeea „este și rămâne un abuz” care „nu poate fi trecut cu vederea”.

- Advertisement -

Rusia este membră în Consiliul Europei din 1996, dar relațiile s-au stricat de când Consiliul a suspendat dreptul de vot al Moscovei ca răspuns la anexarea Crimeei ucrainene în 2014. În replică, Rusia și-a înghețat cotizația anuală de 37 de milioane, reprezentând cam 7% din bugetul organizației cu sediul la Strasbourg. Dar în ultimele zile, Moscova a dat semnale că dorește să-și îmbunătățească relațiile, declarând că nu are planuri imediate de a ieși din organizație. Retragerea Rusiei ar însemna că și cetățenii ruși ar pierde dreptul de a mai fi aleși la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar în acest moment, cele mai multe dosare la CEDO provin din Rusia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img