spot_img
7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăAnalizeConflict între Albania și Grecia după un asasinat

Conflict între Albania și Grecia după un asasinat

-

Poliţia albaneză a arestat sâmbătă în apropiere de Gjirokastra (sud) un poliţist grec purtând o armă de foc asupra lui şi venit în Albania pentru a participa la o manifestare în memoria unui membru al minorităţii grece, ucis la sfârşitul lui octombrie într-un schimb de focuri cu poliţia, relatează AFP și Agerpres.

Identitatea poliţistului grec, originar din Igoumenitsa, în nordul Greciei, nu a fost dezvăluită, dar poliţia albaneză a difuzat fotografia unei arme prezentate ca fiind a lui.

- Advertisement -

Potrivit Ministerului grec de Externe, poliţistul arestat îl însoţea pe Vassilis Giogiakas, un deputat al partidului Noua Democraţie, principala formaţiune a opoziţiei de dreapta.

Vassilis Giogiakas s-a deplasat în Albania pentru a asista la comemorarea morţii lui Konstantinos Katsifas la Bularat, localitate situată de partea albaneză a frontierei şi unde trăieşte o comunitate greacă. Ceremonia s-a desfăşurat fără incidente.

- Advertisement -

Sâmbătă, poliţia albaneză de frontieră a anunţat că a interzis intrarea în Albania a 98 de cetăţeni greci, printre care un număr important figurează pe o listă de persoane având interdicţie de intrare din cauza atitudinii lor „extremiste” în timpul funeraliilor membrului minorităţii grece, Kostantinos Katsifas, la începutul lui noiembrie.

Tirana l-a prezentat pe Katsifas ca un naţionalist extremist grec şi l-a acuzat că a deschis focul cu un kalaşnikov în direcţia forţelor de ordine.

Schimbul de focuri care a durat circa treizeci de minute a început după ce Konstantinos Katsifas a tras în aer focuri de armă în cursul unei ceremonii de comemorare a soldaţilor greci morţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Atena a cerut informaţii de la Tirana şi doreşte o anchetă completă.

Tensiunile dintre Albania şi Grecia sunt recurente, îndeosebi în legătură cu tratamentul aplicat minorităţilor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img