spot_img
2.8 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeCONFLICT ÎN MAGHIARIME: UDMR acuzată că nu joacă cartea autonomiei. Se cere...

CONFLICT ÎN MAGHIARIME: UDMR acuzată că nu joacă cartea autonomiei. Se cere întervenția lui Viktor Orban

-

Potrivit cotidianului maghiar din Transilvania Krónika, în ciuda declaraţiei comune de susţinere semnată la începutul anului, acţiunea comună a partidelor politice şi organizaţiilor maghiare în interesul obţinerii autonomiei se lasă aşteptată, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -
În ediţia de marţi, ziarul publică un rezumat care aminteşte că însărcinatul premierului ungar pentru activitatea de mediere a chestiunilor ce ţin de autonomie, Katalin Szili a reuşit să aşeze la aceeaşi masă reprezentanţii diferitelor strădanii pentru autonomie, iar pe 8 ianuarie partidele politice maghiare din Ardeal au semnat o declaraţie comună despre coordonarea viziunilor privind autonomia.

Cotidianul scrie că în ciuda acestui eveniment nu există consens în ceea ce priveşte lupta pentru obţinerea autonomiei, ceea ce este demonstrat şi de faptul că UDMR s-a ţinut departe de marea adunare secuiască, convocată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la înfiinţare. Krónika citează din luarea de poziţie comună a liderilor organizaţiilor Mureş a CNS, Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT)
şi Partidului Civic Maghiar (PCM), potrivit căreia UDMR “nu şi-a asumat tovărăşie de destine în lupta pentru obţinerea autonomiei”, iar în cazul ei este mai puternică nevoia de a fii pe placul puterii româneşti, pe lângă angajamentul dat cauzei autodereminării maghiaro-secuieşti.

- Advertisement -

Preşedintele CNMT, László Tőkés a declarat pentru Krónika că declaraţia semnată în ianuarie s-a dovedit a fi formală.
Europarlamentarul a criticat faptul că UDMR este singura organizaţie maghiară din statele care au rezultat în urma
Trianon-ului, care a ieşit din Consiliul pentru Autonomie Maghiară din Bazinul Carpatic (KMAT). “La ce să ne aşteptăm de la România, de la puterea majoritară, dacă cea mai mare organizaţie care ne reprezintă interesele nu stă falnic lângă cauza noastră”, se întreabă Tőkés. În opinia sa, puterea actuală de la Budapesta apreciază foarte mult şi sprijină UDMR, motiv pentru care ar fi nevoie de intervenţia premierului Viktor Orbán şi a însărcinatului
ministerial Katalin Szili, pentru a putea progresa în cauza autonomiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img