spot_img
11 C
București
duminică, septembrie 25, 2022
AcasăAnalizeConflict diplomatic între Israel și Ucraina: Ambsadorul israelian convocat la MAE din...

Conflict diplomatic între Israel și Ucraina: Ambsadorul israelian convocat la MAE din Kiev

-

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat pe ambasadorul Israelului pentru a discuta despre anularea unei întâlniri ce urma să aibă loc între premierii celor două țări, a anunțat luni un purtător de cuvânt al ministerului israelian de Externe, potrivit DPA.

- Reclama -

Convocarea ambasadorului Eli Belotsercovsky este cel mai recent demers diplomatic după ce Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat, vineri, o rezoluție în care condamnă activitățile de colonizare derulate de Israel și în care se cere încetarea acestui proces.

Premierul ucrainean Volodimir Groisman ar fi trebuit să se afle, miercuri, în Israel, dar prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anulat vizita după ce Ucraina a votat în favoarea rezoluției ONU. Duminică, autoritățile ucrainene remiseseră un comunicat în care se arăta că, în ciuda votului, regimul de la Kiev vrea să mențină relația cu Israelul.

După votul din Consiliul de Securitate, Benjamin Netanyahu a luat o serie de măsuri în replică la ceea ce a numit o rezoluție „absurdă” și „rușinoasă”. Duminică, în ziua de Crăciun, ministerul israelian de Externe i-a convocat pe ambasadorii celor 14 țări care au votat în favoarea rezoluției. A fost chemat inclusiv ambasadorul american Dan Shapiro, a cărui țară nu și-a exercitat dreptul la veto și a permis, astfel, adoptarea documentului.

De asemenea, Netanyahu a anulat o întâlnire pe care urma să o aibă cu premierul britanic Theresa May luna viitoare, în marja summit-lui de la Davos. Acțiunile lui Netanyahu, inclusiv solicitarea ca MAE israelian să reevalueze relațiile cu instituțiile ONU, au atras critici din partea Opoziției.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...