Conflict diplomatic Bulgaria-Macedonia de Nord în UE

0
74

Bulgaria ar putea bloca convocarea primei conferințe interguvernamentale Uniunea Europeană – Macedonia de Nord. Într-un memorandum adresat țărilor membre UE, Sofia a pus condiții de care depinde startul integrării fostei republici iugoslave, transmite Radio Europa Liberă.

Un avertisment la adresa autorităților de la Skopije a fost anunțat de viceprim-ministrul și ministru al Apărării Krasimir Karakacianov, copreședinte al coaliției Patrioții uniți și lider al partidului VMRO.

Documentul a provocat reacții puternice în fosta republica iugoslavă. Primul ministru Zoran Zaev a avertizat că limba și identitatea macedoneană reprezintă un fapt de necontestat. El intenționează să viziteze Sofia pe data de 10 noiembrie pentru a discuta situația cu liderii bulgari. Principalul partid macedonean de opoziție VMRO-DPMNE a criticat „concesiile făcute (Bulgariei) de guvernanții socialdemocrați”.

Ministrul german pentru probleme europene Michael Roth a declarat că UE nu va cere Macedoniei de nord să respecte noi criterii și condiții de aderare în afară celor puse de Consiliul european și menționate în documentele adoptate.