spot_img
7.8 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăAnalizeConferința de Securitate de la Munchen a adâncit ruptura între SUA și...

Conferința de Securitate de la Munchen a adâncit ruptura între SUA și Europa

-

Conferința anuală pe teme de securitate de la München s-a încheiat, iar presa internațională continuă să vorbească despre tema centrală a dezbaterilor: estomparea treptată a ideii de Occident, transmite RFI.

- Reclama -

În Statele Unite, Politico observă că, la München, divergența dintre SUA și puterile europene dominante – Germania și Franța  –  s-a dovedit mai mare ca niciodată. Cei care se gândeau că reuniunea tensionată de anul trecut a reprezentat punctul minim se pare că s-au înșelat.

- Advertisement -

Cele două părți nu sunt doar departe de marile întrebări cu care se confruntă Occidentul (amenințările legate de Rusia, Iran sau China), ci sunt de-a dreptul în universuri paralele.

Cel mai alarmant: cea mai vizibilă diviziune se referă la angajamentul SUA față de Europa, esența însăși a alianței transatlantice.

Și totuși, vizionarul s-a dovedit Emmanuel Macron, este de părere ziarul austriac Der Standard.

- Advertisement -

„Macron are dreptate să insiste când spune că motorul franco-german are nevoie de mai multă putere. Viziunea unei Europe capabile să se protejeze pe baza propriei suveranități rămâne pentru moment cea a lui Macron. Pentru a deveni realitate într-o zi, va trebui tradusă în acțiune. Până atunci, Macron va rămâne la fel de deranjant pe cât este de important”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung crede la rândul său că Germania trebuie să-și asume mai multe responsabilități:

”Președintele francez nu este singurul care devine nerăbdător; mult prea des, propunerile și inițiativele sale nu-și găsesc răspuns la Berlin. Acest lucru trebuie să se schimbe și din simplul motiv că doar declarațiile pline de pathos nu vor permite Europei să se afirme împotriva concurenților săi”, avertizează ziarul german.

Iar revista pragheză Respekt observă că „Întâlnirea de la München se dovedește în fiecare an mai dominată de depresie. Trebuie să definim o nouă viziune pozitivă care să întărească democrațiile liberale, ca să nu mai vorbim de cetățenii care trăiesc în țări autoritare. Pentru a restabili atractivitatea Occidentului și a spori puterea subtilă a ideilor sale. ” (Sursa: Eurotopics)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img