spot_img
32.2 C
București
duminică, august 7, 2022
AcasămediuCondamnații în procesele de corupție, încă stăpâni pe avere

Condamnații în procesele de corupție, încă stăpâni pe avere

-

Banii obţinuţi din infracţiuni sunt în continuare greu de recuperat de către stat. Un exemplu este cel al fostului ministru al Transportuilor Relu Fenechiu. Deşi a fost condamnat acum un an şi jumătate la închisoare, nici el, nici ceilalţi inculpaţi din dosar nu au plătit nimic din prejudiciul total de peste un milion de euro. Între timp, înfiinţarea unei agenţii care să ajute la recuperarea banilor obţinuţi ilegal este blocată în Parlament, transmite Digi 24.

- Reclama -

Relu Fenechiu – fost ministru al Transporturilor. În ianuarie, anul trecut, Înalta Curte de Casaţie l-a condamnat defintiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu. Împreună cu fratele său, a vândut tranformatoare vechi la suprapreţ către societatea Electrica Moldova. A avut şi complicitatea directorilor de atunci ai companiei. Judecătorii au stabilit ca Relu Fenechiu şi ceilaţi inculpaţi să plătească un prejudiciu de un milion trei sute de mii de euro.

La un an de la încarcerare, nicio sumă nu a fost achitată. Acum, fostul ministru se află în proces de partaj cu fosta soţie ceea ce blochează plata sumei datorate. Între timp, Electrica Moldova a intrat în lichidare. O companie privată a fost desemnată să recupereze prejudiciul.

Dosarul transferilor de fotbalişti în care au fost trimişi după gratii unii dintre cei mai bogaţi oameni din fotbal este un alt exemplu. Jean Pădureanu, recent eliberat condiţionat, nu a plătit prejudiciul de 200.000 de dolari.

La fel s-a întâmplat şi cu Ioan Becali, condamant la şase ani şi patru luni de închisoare.

Ioan Becali a fost condamnat în 2012 şi trebuie recuperată suma de 17 milioane lei, dar nu figurează cu niciun fel de bun înscris şi evident că nu se va recupera niciun leu, neavând bunuri înscrie”, delcara, în primăvara acestui an, premierul Victor Ponta.

Guvernul a propus un proiect de lege pentru înfiinţarea unei agenţii care să se ocupe cu recuperarea sumelor de bani datorate de condamnaţi. Actul normativ se află în Senat. La şedinţa din 30 iunie, aprobarea legii a fost amânată.

Procurorul-şef al DNA atrăgea atenţia că statul pierde pentru că nu recuperează banii obţinuţi ilegal de infractori.

Pentru a realiza scopul legii penale, e important ca o persoană condamnată să nu-și păstreze averea dobândită prin infracțiuni”, declara, anul acesta, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA.

Au fost şi exemple în care condamnaţi au achitat de bunăvoie prejudiciul. Este cazul fostului premier Adrian Năsttse şi al fotbalistului Gheorghe Popescu.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...