spot_img
21.1 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăExterneComuniștii și extrema dreaptă în guvernul ceh al lui Andrej Babis

Comuniștii și extrema dreaptă în guvernul ceh al lui Andrej Babis

-

Formarea unui guvern cu două partide marginale – unul anti-NATO şi celălalt anti-UE – comuniști și extrema dreaptă este o ultimă soluţie, a declarat prim-ministrul ceh Andrej Babis, adăugând că nu va recurge la ea fără sprijinul explicit din partea partidului său ANO, a relatat joi un ziar ceh, informează Reuters conform Agerpres.

Babis a câştigat alegerile naţionale în octombrie, dar ANO nu are o majoritate parlamentară şi încă are nevoie de sprijin pentru a obţine un vot de încredere în parlament.

Discuţiile cu social-democraţii, care au condus un precedent guvern de coaliţie ce a inclus ANO, nu au dat niciun rezultat săptămâna trecută şi alte mari partide refuză să negocieze cu Babis din cauza unor acuzaţii la adresa sa de fraudă cu fonduri UE, pe care el le respinge.

Preşedintele Milos Zeman l-a sfătuit marţi pe Babis să negocieze în schimb cu comuniştii de extremă-stângă – care doresc părăsirea alianţei militare de apărare NATO – şi cu partidul de extremă-dreaptă SPD – care a cerut ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Într-un interviu în ediţia de joi a cotidianului Mlada Fronta Dnes, Babis a declarat că a cere sprijinul comuniştilor şi SPD este în prezent singura sa opţiune.

Babis, un om de afaceri miliardar, a spus că nu se teme de o reacţie din străinătate dacă guvernul său este susţinut în cele din urmă de comunişti şi SPD.

„Absolut deloc, aceasta este ficţiunea jurnaliştilor cehi. Uitaţi-vă la ce se întâmplă în Austria”, a declarat el pentru ziar, referindu-se la faptul că Partidul Libertăţii (de extremă dreaptă) a intrat în guvernul austriac în decembrie ca partener de coaliţie.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...