spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeComplicatul joc de poker al atacului Israelului asupra instalațiilor petroliere iraniene: Pierd...

Complicatul joc de poker al atacului Israelului asupra instalațiilor petroliere iraniene: Pierd Harris și China. Iran: „Dacă țările din Golf își deschid spațiul aerian Israelului, va fi un act de război”

-

Țările din Golf susțin eforturile SUA de a preveni un atac israelian asupra instalațiilor petroliere iraniene din cauza temerilor că Iranul sau împuterniciții săi vor viza propriile instalații petroliere, au declarat trei surse din Golf pentru Reuters.

- Reclama -

În special, statele din Golf, inclusiv Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, nu permit Israelului să-și folosească spațiul aerian pentru a ataca Iranul și au notificat Statele Unite despre acest lucru, au declarat surse ale agenției apropiate cercurilor guvernamentale.

- Advertisement -

Însă Iranul a avertizat Arabia Saudită în cadrul întâlnirilor din această săptămână că nu va putea garanta siguranța instalațiilor petroliere ale regatului dacă va oferi vreo asistență Israelului în realizarea atacului, au declarat un înalt oficial iranian și un diplomat iranian. Potrivit analistului saudit Ali Shihabi, apropiat de curtea regală, Teheranul a „trimis un semnal clar” la Riad că ar putea veni o reacție din partea aliaților săi, precum Yemenul sau Irakul.

„Iranienii au spus: „Dacă țările din Golf își deschid spațiul aerian Israelului, va fi un act de război”, a spus el.

- Advertisement -

În același timp, trei surse din Golful Persic spun că Israelul ar putea efectua lovituri pe teritoriul Iordaniei sau Irakului, dar utilizarea spațiului aerian al Emiratelor Arabe Unite, Qatarului sau Arabiei Saudite pentru aceasta nu a fost luată în considerare și ar fi „inutilă din punct de vedere strategic”. Analiştii spun că Israelul ar putea folosi realimentarea în aer, care ar permite avioanelor de vânătoare să zboare peste Marea Roşie în Oceanul Indian, să se îndrepte spre Golful Persic şi apoi să se întoarcă.

Potrivit surselor Reuters , în ciuda prezenței apărării antirachetă și a complexelor Patriot, protecția tuturor instalațiilor petroliere din Golful Persic rămâne o sarcină dificilă, așa că abordarea principală rămâne diplomatică – pentru a clarifica Iranului că țările din regiune „ nu reprezintă o amenințare.”

Materialul notează că cea mai mare parte a infrastructurii OPEC+ este situată în regiunea Golfului Persic, așa că un atac asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite ar putea duce la probleme cu aprovizionarea cu petrol. De exemplu, atacul houthișilor yemeniți asupra câmpurilor petroliere Saudi Aramco în 2019 a oprit mai mult de 5% din livrările globale de materii prime, amintește Reuters .

Surse ale agenției din Golful Persic sugerează că un atac asupra infrastructurii petroliere a Iranului va avea consecințe globale, în special pentru China, cel mai mare consumator de petrol iranian, precum și pentru candidatul democrat al SUA la președinție, Kamala Harris. „Dacă prețul petrolului crește la 120 de dolari pe baril, va afecta atât economia SUA, cât și șansele electorale ale lui Harris. Prin urmare, ei (americanii) nu vor permite extinderea războiului petrolului”, a spus unul dintre interlocutori.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img