spot_img
25.8 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăEconomieAgriculturaCompania care jecmănește locuitorii din sectorul 2

Compania care jecmănește locuitorii din sectorul 2

-

Locuitorii Sectorului 2 platesc din acest an cea mai mare taxa de gunoi din tara: 13,25 de lei pe luna, adica 159 de lei pe an. Cei care colecteaza separat deseurile reciclabile beneficiaza de o subventie de 39 de lei, ceea ce inseamna ca achita 129 de lei anual.De la 1 martie, de cand a intrat in vigoare taxa, si pana in prezent, la bugetul local s-au incasat 6,4 milioane de lei. In acelasi timp, pentru operatorul aflat sub contract cu primaria s-au platit 19,7 milioane lei, adica de trei ori mai mult decat incasarile din taxa de habitat.Iar firma care se ocupa de ridicarea gunoiului in Sectorul 2 este Supercom SA, scrie ziare.com.

- Reclama -

În Sectorul 2, primăria plătește 3 milioane de euro pentru deszăpezire, indiferent dacă e zăpadă sau nu…, transmitea în februarie  Digi 24.

Practic, bucureștenii din Sectorul 2 sunt pe locul întâi în ţară din acest punct de vedere. Și tot primii sunt și la capitolul fidelitate faţă de firma plătită să cureţe zăpada. Îi virează în cont, de 20 de ani, zeci de milioane de euro. Conducerea instituţiei a ignorat şi legislaţia, şi decizii definitive date de instanţă, care o obligau să organizeze licitaţie. Mihai Toader, primarul Sectorului 2 a refuzat să dea un răspuns. L-a desemnat pe viceprimar să stea de vorbă cu reporterii Digi24. Cele trei milioane de euro reprezintă două treimi din valoarea întregului contract de deszăpezire din această iarnă. Intră la categoria… tarif de aşteptare. Concret, firma a fost plătită cu 30 de mii de euro pe zi să stea şi să privească cerul senin. Că… poate vine zăpada. Patronul Supercom, societatea plătită pentru nimic, ne explică de ce este atât de scump să stea degeaba. Ilie Ciuclea, patronul Supercom, fost senator PSD: Așteptarea sunt acei oameni care dorm 24 de ore din 24 în campusul nostru de aici și în momentul în care trebuie să intrăm în dispozitivul de lucru, în zece minute colegii mei sunt la volanul mașinilor. Nu știu câte milioane, dar încasează așteptare. Nu este normal?, spune sursa citată.

Contractul de deszăpezire din Sectorul 2 are o valoare de 24 de milioane de lei. O treime din această sumă este alocată deszăpezirii propriu-zise, adică șase milioane de lei pentru cheltuieli cu utilajele plus două milioane de lei, pentru sare și nisip. Celelalte două treimi sunt alocate pentru așteptare, vorbim despre peste 15 milioane 700 de mii de lei, adică aproape 3 milioane și jumătate de euro.

Reporter: Contractul dat Supercom anul acesta n-a fost dat prin licitație, ci prin atribuire directă?
Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Da. Serviciile de acest tip nu se întrerup.

O informaţie importantă, în contextul în care, aceeaşi companie deszăpezeşte Sectorul 2 de 20 de ani. Primăria nu a mai organizat licitaţie din 1999. Contractele încheiate atunci de primarul Viorel Lis erau valabile pentru cinci ani.

Din 2004, primăriile de sector au fost obligate să organizeze licitaţii. Tot ce au făcut, însă, a fost să prelungească, prin acte adiţionale, contractele existente. Patru ani mai târziu, povestea s-a repetat. Consiliul Concurenţei a intrat atunci pe fir.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: De ce? Pentru că erau contracte care se prelungeau din 5 în 5 ani. Nu se organizau licitații. Atunci consiliul a deschis investigația în 2008, am terminat-o în 2009. Am cerut primăriilor de sector să facă licitații, nu au făcut în 6 luni, atunci ne-am adresat instanțelor.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...