spot_img
23.7 C
București
vineri, aprilie 12, 2024
AcasăDezvaluiriComisia Europeană NU va putea suspenda dreptul de vot al Poloniei

Comisia Europeană NU va putea suspenda dreptul de vot al Poloniei

-

Gest fara precedent al Comisiei Europene care a activat asa numita “optiune nucleara” impotriva Poloniei. Este vorba de activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii care poate duce la suspendarea dreptului de vot al unui stat membru, transmite RFI.

Insa procesul este unul complex. Intr-o prima faza cel putin 22 dintre statele membre trebuie sa cada de acord ca se constata „existenta unui risc clar de incalcare grava” a statului de drept intr-o tara membra. Ca sa se ajunga la eventuale sanctiuni, precum retragerea dreptului de vot, este nevoie de votul unanim al tarilor europene, mai putin statul vizat.

- Advertisement -

Ungaria a anuntat deja ca se va opune asa incat adoptarea efectiva a sanctiunilor pare improbabila. Insa chiar daca nu se va ajunge la punerea in practica a pedepsei, Bruxellesul mizeaza pe importanta simbolica a declansarii procedurii.care ar oputea functiona ca un stega rosu si pentru alte state, mai spune RFI.

Proaspatul premier polonez, Mateusz Morawiecki, anticipa saptamana trecuta decizia Bruxellesului, pe care o caracteriza ca fiind „nedreapta”.

- Advertisement -

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img