Votul electronic presupune pregătire cu mult timp înainte de lansarea sa, a declarat azi Ardita Driza Maurer, expert partener al Comisiei de la Veneţia, la conferinţa online cu tema „Utilizarea de noi tehnologii în procesele electorale”, organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Comisia de la Veneţia, că una dintre bunele practici este efectuarea de proiecte pilot înainte ca votul electronic să fie implementat la scară mai mare, transmite Inpolitics.
Declarația lui Maurer îngroapă, astfel, ideile vehiculate în ultima vreme, potrivit cărora ar fi utilă introducerea acestui tip de vot la alegerile care vin.
„O altă cerinţă este că votul electronic nu ar trebui să fie singura metodă de a vota până când există consens în privinţa sa şi toţi votanţii au acces la votul prin internet”, a mai afirmat aceasta, conform Agerpres.
Ea consideră că nu se poate lansa un sistem de vot electronic fără să se efectueze înainte activitate preparatorie la nivel de reglementare, la nivel legal, tehnic şi în final la acela de implementare. Potrivit acesteia, în Elveţia numai în ceea ce priveşte nivelul de implementare a durat 18 luni.
Ardita Driza Maurer a mai spus că introducerea votului electronic ar trebui să se facă cu respectarea anumitor cerinţe – în primul rând baza legală ar trebui să fie clarificată, principiile aplicabile, felul în care aceste principii sunt transpuse în cerinţe şi apoi ar trebui să urmeze teste, iar ulterior să fie o perioadă de practică în folosirea lui înainte de utilizarea la alegerile oficiale.
- Advertisement -