spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriComisarul european pe energie ia partea Ungariei în scandalul gazelor din Marea...

Comisarul european pe energie ia partea Ungariei în scandalul gazelor din Marea Neagră

-

Comisia Europeană sprijină în continuare proiectul gazoductului BRUA aşa cum a fost gândit iniţial, iar problemele cu partea ungară trebuie rezolvate într-un mod mai inteligent, întrucât este nevoie de cooperare în regiune pentru a avea securitate în aprovizionarea cu gaze, a declarat, vineri, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, în cadrul unui summit energetic organizat la Sofia, Bulgaria.

- Reclama -

Declaraţia vine în contexul în care partea ungară a decis modificarea unilaterală a proiectului BRUA, argumentând că nu mai este necesară o conductă între Ungaria şi Austria, întrucât poate fi utilizată infrastructura deja existentă pe ruta Ungaria-Slovacia-Austria, cu costuri mai mici.

- Advertisement -

„România face o treabă excelentă. Întărirea infrastructurii în România este o condiţie esenţială pentru realizarea coridorului BRUA. Cu siguranţă, BRUA este o infrastructură cu adevărat importantă. Am văzut ce efort este necesar pentru a realiza o astfel de infrastructură, însă beneficiile sunt enorme, pentru a putea diversifica rutele de aprovizionare şi a creşte securitatea şi, în acelaşi timp, pentru a creşte competiţia, cu efecte evident pozitive. Din aceste motive, Comisia a sprijinit acest proiect încă de la început”, a arătat Canete.

„Ne aşteptăm ca acest proiect să meargă mai departe în conformitate cu calendarul agreat şi să fie finalizat anul viitor. Sper ca acesta să fie un exemplu pentru restul participanţilor, iar problemele de acum dintre Ungaria şi restul participanţilor la proiect vor fi rezolvate într-un mod mai inteligent”, a mai spus Canete.

- Advertisement -

În urmă cu două zile, într-o conferinţă de presă organizată de companie la Bucureşti, Kristof Terhes, CEO al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, declara că modificarea proiectului BRUA va aduce României beneficii de un miliard de dolari şi nu va însemna că Ungaria va pune dop conductei care va transporta gazele din Marea Neagră spre vestul Europei.

„Ce înseamnă că ne-am răzgândit? Că am pus un dop între România şi Ungaria în conductă şi nu lăsăm gazul să treacă şi pierdeţi venituri? Cum adică ne-am răzgândit? Ce am schimbat sunt beneficiile pentru voi, pentru că producătorul vostru ar urma să folosească mai puţini bani în România, pentru că nu trebuie să mai cheltuiască alt miliard de dolari pe o conductă nouă, din moment ce există infrastructură deja acolo. V-am făcut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani. Ştiţi cum merg lucrurile astea? Totul este calculat în funcţie de preţ. Se pare că nu înţelegeţi cum funcţionează aceste lucruri”, a susţinut Terhes.

El a mai spus că România nu are ce să facă cu întreaga producţie de gaze din Marea Neagră, iar un export spre nord sau sud nu este fezabil, astfel că gazele vor ajunge în vestul Europei prin Ungaria.

„Este pur şi simplu prea mult pentru necesitatea internă a ţării. Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?”, a întrebat el ironic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img