spot_img
6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăAnalizeComedie nemțească cu Erdogan: Bani pentru Turcia

Comedie nemțească cu Erdogan: Bani pentru Turcia

-

Articol din Der Spiegel:

După ce președintelui turc îi fusese refuzată cererea de a-și face campanie în Germania, ministrul de externe Sigmar Gabriel a anunțat că Berlinul va adopta o poziție mai strictă față de Ankara.

Nu s-a întâmplat. Mai mult, Germania ar putea în curând să trimită sume importante de bani pentru Turcia.

Sigmar Gabriel a reușit să obțină un succes rapid, prin convingerea lui Erdogan de a retrage o listă de susținători ai terorismului care includea și companii germane.

Dar, în ultimul timp, ministrul german de Externe s-a confruntat cu rezerve și opoziție atât la ​​Bruxelles, cât și la Berlin.

Cancelara însăși a intervenit atunci când Gabriel a avut intenția de a revizui garanțiile de stat pentru credite de export legate de tranzacțiile cu Turcia.

O a doua amenințare la adresa lui lui Erdogan a cunoscut o soartă similară. Cu acordul cancelariei de la Berlin, Gabriel le-a scris reprezentantei UE pentru politică externă, Federica Mogherini, și comisarului pentru extindere, Johannes Hahn, întrebându-i dacă asistența de preaderare, plătită Ankarei ca parte a negocierilor de aderare în curs, nu ar putea fi cumva suspendată.

Însă oficialii Comisiei le-au explicat colegilor germani că suspendarea plăților este departe de a fi simplă. Bruxellesul nu are nici măcar puterea de a lua o astfel de decizie. Decizia revine statelor membre, cu majoritate calificată. Iar aceasta ar forța suspendarea discuțiilor de aderare – cel puțin conform interpretării Comisiei. Interpretare cu care Berlinul, totuși, nu este de acord.

În plus, UE caută chiar să strângă mai mulți bani pentru Turcia. Mai precis, pentru cea de-a doua tranșă din cele 6 miliarde de euro promise Turciei ca parte a acordului privind refugiații.

Există opoziție chiar și în cadrul Partidului Social Democrat al lui Gabriel cînd vine vorba de a se reduce asistența de preaderare a Turciei. Jens Geier, șeful grupului SPD german din Parlamentul European, spune că o parte din fonduri servesc la întărirea societății civile, adică ”îi ajută pe cei care i se opun lui Erdogan„.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img