Comandantul celei mai mari armate turcesti, ARESTAT

0
4795

Comandantul Armatei a III-a turce, generalul Erdal Ozturk, a fost pus sub acuzare pentru trădare, pentru rolul jucat în tentativa de lovitură de stat, relatează Daily Mail.

Potrivit autorităţilor, oamenii lui Ozturk au încercat să ocupe puncte strategice în Istanbul noaptea trecută, când au fost confruntaţi de mii de civili înarmaţi care au ieşit în stradă în semn de susţinere faţă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Cel puţin 265 de oameni au fost ucişi, dintre care 161 de civili, iar alţi aproximativ 1.500 au fost răniţi în violenţele provocate de tentativa de puci. Potrivit Preşedinţiei, dintre cei 161 de civili ucişi, 20 erau pucişti.

Alţi 104 de pucişti – probabil militari – au murit în violenţe.

Aproape 3.000 de militari au fost arestaţi în legătură cu tentativa de lovitură de stat. Printre ei se află şi ofiţeri de rang înalt, precum Comandantul Armatei a III-a turce, Erdal Ozturk, comandantul Armatei a II-a, Adem Huduti, şi adjunctul său, Avni Angun.

Autorităţile turce au anunţat că 2.745 de judecători şi cinci judecător ai Curţii Supreme au fost îndepărtaţi din funcţie după tentativa de lovitură de stat. Unul dintre judecătorii celei mai înalte instanţe din ţară a fost reţinut.

Alţi 10 militari, inclusiv doi generali de rang înalt, au fost reţinuţi. Printre ei se numără şi Akın Ozturk, fost Şef al Statului Major al Aviaţiei. Presa a scris anterior că Ozturk, despre care se crede că a fost unul dintre liderii complotului, a fost comandant al avionului prezidenţial turc tin 2013 până în 2015.

Autorităţile au declarat că la tentativa de lovitură de stat au participat comandamentul Aviaţiei, comandamentul Jandarmeriei şi mai multe unităţi ale forţelor blindate.

Armata a III-a este cea mai mare din ţară şi protejează graniţele cu Georgia şi Armenia. Armata a II-a apără frontierele ţării cu Iranul, Irakul şi Siria.