Codul rutier: Cea mai mare amendă va ajunge la 9.600 de lei

0
348

Codul rutier se schimbă de săptămâna următoare. Începând cu 14 februarie, amenzile vor fi ajustate la valoarea noului salariu minim pe economie. Astfel, noile sancţiuni pentru cei care încalcă regulile de circulaţie vor ajunge până la 9.600 de lei. Reprezentanţii şoferilor atrag atenţia că amenzile sunt prea mari în raport cu câştigurile românilor, în timp ce Asociaţia Victimelor Accidentelor Rutiere afirmă că problemele nu pot fi rezolvate doar prin creşterea sancţiunilor, transmite RFI.
Noile amenzi prevăzute de codul rutier le vor da fiori celor care încalcă legislaţia în domeniu. Potrivit noilor prevederi, şoferii care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, dar şi cei care depăşesc cu peste 60 km/h viteza maximă admisă vor trebui să scoată din buzunar nu mai puţin de 9.600 de lei. Aceeaşi amendă maximă riscă şi şoferii care sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şi cei care se încumetă să treacă pe culoarea roşie a semaforului vor fi sancţionaţi, din 14 februarie, cu nu mai puţin de 4.000 de lei.
Totodată, vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranţă va atrage amendă de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de până acum.Noile prevederi încearcă, de asemenea, să rezolve şi problema necolectarii amenzilor. Astfel, şoferii care nu îşi plătesc amenzile de circulaţie vor rămâne fără permis.