spot_img
17.1 C
București
joi, martie 23, 2023
AcasăALEGERI 2020Coaliția se împiedică în "pachetul media": Nervozitatea UDMR

Coaliția se împiedică în „pachetul media”: Nervozitatea UDMR

-

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că se negociază „pachetul media”, iar pretențiile UDMR pot bloca revocarea conducerii televiziunii publice și a radioului public. La ultima ședință a Coaliției, UDMR a întrebat dacă poate propune Avocatul Poporului.

- Reclama -

După votarea bugetului, următorul pas pentru majoritatea parlamentară îl constituie obținerea controlului asupra unor instituții media de stat. „Pachetul media” aflat pe masa Coaliției cuprinde șefia TVR, a Radioului Public, conducerea Agerpres și numirea a patru membri în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). De acest pachet este lipită și funcția de Avocat al Poporului. Coaliția va avea discuția finală pentru acest subiect luni.

PNL și USR-PLUS doresc ca votul pentru revocarea conducerii TVR și a Radioului Public să fie dat săptămâna viitoare. Comisiile reunite de cultură ar respinge raportul de activitate al TVR și Societății Române de Radio (SRR) pentru 2019, ceea ce ar duce la schimbare Doinei Gradea și a lui Georgică Severin din fruntea acestor instituții. Gradea și Severin și-au obținut funcțiile cu ajutorul PSD.

Putem da votul săptămâna viitoare pentru TVR și Radioul public și să rămână conduceri interimare până la stabilirea numelor în Coaliție”, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea PNL. Printre numele avansate de liberali pentru șefia TVR este cel al Mădălinei Dobrovolschi, fosta consilieră a președintelui Klaus Iohannis.

Intenția liberalilor se lovește însă de opoziția UDMR. Liderii Uniunii au o poziție fermă: nici un vot nu se va da în Parlament până nu se ajunge la un acord în Coaliția de guvernare.

Când PNL, USR-PLUS și UDMR vor ajunge la un acord clar, bine definit privind cine va propune nume pentru TVR, SRR și Avocatul Poporului, atunci se poate vorbi de un vot în Parlament. În Coaliție trebuie stabilit ce partid va face nominalizările, dar și pe cine. Până ce acest acord nu există, nu susținem ideea unui vot pentru revocarea conducerilor TVR și SRR”, au precizat surse din conducerea UDMR pentru Europa Liberă.

În ultima ședință a Coaliției, UDMR și-a exprimat voalat nemulțumirea față de modul în care se împart instituțiile în cadrul Coaliției.

PNL a spus că ia TVR-ul, USR că ia Radioul Public, moment în care UDMR a spus că va propune Avocatul Poporului. Ludovic Orban a spus că nu se poate ca UDMR să propună Avocatul Poporului și discuția s-a închis”, au dezvăluit surse din Coaliție.

Potrivit surselor citate, UDMR a cerut să fie respectat algoritmul, în sensul că dacă PNL și USR își exprimă opțiunea pentru o instituție, a treia variantă să fie lăsată Uniunii. Spre exemplu, în cazul împărțirii prefecturilor, PNL a ales județul Sibiu, USR-PLUS a dorit Bucureștiul, iar UDMR a putut opta pentru județul Cluj, ceea ce a generat nemulțumirea liberalilor din județ.

Dacă PNL ar opta pentru TVR, iar USR-PLUS pentru SRR, UDMR ar putea prelua Avocatul Poporului. UDMR a cerut și poziția din fruntea Radioului, dacă nu poate să nominalizeze Avocatul Poporului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img