spot_img
33.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăActualitateCNA a declanșat cenzurarea internetului: Pe YouTube numai propagandă oficială

CNA a declanșat cenzurarea internetului: Pe YouTube numai propagandă oficială

-

A inceput cenzura pe Internet. Consiliul National al Audiovizualului – printre ai carui membri se numara fostul ONG-ist Mircea Toma, care in 2004 se prezenta drept luptator pentru libertatea de exprimare in videoclipul „Jos cenzura!” al formatiei Parazitii – cere socoteala unei publicatii online pentru un interviu care a indraznit sa devieze de la linia oficiala de propaganda, transmite Lumea Justiției.

Ziaristul Dan Andronic a anuntat vineri, 10 martie 2023, ca Evenimentul Zilei – al carui proprietar este – a fost chemat la ordine de catre CNA pentru un interviu realizat de jurnalistul Ionut Cristache cu actorul Dan Puric despre pandemie si razboiul din Ucraina. Mai exact, Andronic a publicat adresa prin care presedinta CNA Maria Monica Gubernat invita reprezentantii EVZ la sedinta publica a Consiliului de marti, 14 martie 2023, in urma unei sesizari primite de institutie cu privire la interviul „Hai Romania” – editia din 18 ianuarie 2023, intitulata „Dan Puric – Romania in vremuri de pandemie si razboi”.

- Advertisement -

Este prima tentativa de “cenzura” din partea CNA, cazul Ionut Cristache – Dan Puric fiind, in opinia avocatilor consultati de EVZ, un test de rezistenta al platformelor de difuzare de materiale video, cum ar fi YouTube, Instagram, TikTok. Dar si al realizatorilor de podcasturi, de la Catalin Maruta, Marius Tuca la Mihai Bobonete. Demn de remarcat este procedura total netransparenta prin care am fost invitati la aceste discutii! In primul rand, potrivit avocatilor consultati de EVZ, prin modificarile aduse legii CNA, in iunie 2022, nu se ofera o jurisdictie a acestui organism asupra materialelor difuzate pe platformele de tip YouTube, Instagram, Facebook. Pentru ca “ceata” sa fie completa, pe siteul CNA nu se regaseste inregistrarea publica a sedintei la care se face referire, cea din 09.03.2023, ultima fiind din 21.02.2023. In schimb putem admira poze din sedinta CNA desfasurata in 09.03.2023. Mai mult, EVZ nu a primit o copie a raportului de monitorizare pentru a intelege baza legala in care s-a pus in discutie podcastul si ce se reproseaza jurnalistului Ionut Cristache. Cum poti participa la o discutie in care doar unul din interlocutori cunoaste subiectul? Potrivit deciziei unanime a realizatorilor podcasturilor EVZ TV aflate pe platforma YouTube, la sedinta CNA vom participa doar dupa ce vom primi materialele solicitate, inregistrarea video a sedintei CNA si raportul de monitorizare.O alta conditie este ca sa existe o opinie legala care sa certifice autoritatea acestui organism asupra continutului aflat pe YouTube, destul de vagi chiar si in baza modificarilor operate in iunie 2022.Asa cum am facut de fiecare data ne vom adresa tuturor organizatiilor media si instantelor de judecata. Este datoria noastra de jurnalisti de a apara libertatea de exprimare si independenta opiniilor in fata unor presiuni cu caracter politic. O datorie pe care o avem fata de cei peste 100.000 de oameni care au ales podcasturile „Hai Romania” si fata de cele peste 3 milioane care ne vizioneaza emisiunile in fiecare luna”, afirmă Dan Andronic.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img