Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, fost prim-ministru al României, s-a referit la coaliţia de guvernare, la dezvoltarea economică, dar şi la creşterea pensiilor, în discursul susţinut sâmbătă la Cîmpulung, în judeţul Argeş. Ciucă a afirmat că ţara are nevoie de stabilitate şi de aceea a fost nevoie de o coaliţie de guvernare.
”PNL are capacitatea, are voinţa, resursa umană, are realizările şi are perspectiva pentru a merge pe forţe propii în anul electoral 2024 (…) Doamnelor şi domnilor, avem istorie, ne mândrim cu ea, este datoria noastră acum să facem istorie şi să facem istorie nu pentru noi, ci pentru copiii noştri, pentru nepoţii noştri, pentru generaţiile viitoare, pentru România. Iar istoria se face prin fapte nu prin vorbe, se face de către cei care îşi asumă să meargă în faţa oamenilor, să le vorbească, să le ceară votul şi ulterior să pună în practică ceea ce au promis”, a declarat Nicolae Ciucă.
Liderul liberal a vorbit şi despre valorile PNL.
”PNL are setul de valori şi virtuţi despre care vorbim de fiecare dată şi pe care încercăm să le împărtăşim, uneori este necesar să ni le reîmpărtăţim şi nouă pentru că de aceea, prin noi înşine ne-am propus să facem ceea ce vrem să facem. Din acest set de valori, legate de familie, de credinţa în Dumnezeu, de patritotism, de tot ceea ce însemană iubirea de şară, de neam, sunt valori ale PNL, valori care trebuie să fie transpuse ăn practică prin virtuţiile fiecăruia dintre noi, prin a avea curajul să vorbim despre ele, prin a avea deschiderea şi tenacitatea şi demnitatea şi onoarea şi empatia şi entuziasmul şi tot ceea ce ţine de comportamentul unui om firesc, unui om normal, în relaţie cu ceilalţi oameni pe care vrea să îi reprezinte şi în faţa cărora s-a angajat că va face ceva”, a precizat Nicolae Ciucă.
Preşedintele PNL a adăugat că PNL şi-a asumat guvernarea într-o coaliţie, iar pentru asta a fost nevoie să se treacă peste orgoliu, deoarece ţara are nevoie de stabilitate.
”Este adevărat, PNL şi-a asumat guvernarea într-o coaliţie de trei, ulterior de doi pentru că ţara avea nevoie de stabilitate politică, ţara avea nevoie să asigure trecerea prin toate aceste crize succesive şi suprapuse şi ţara avea nevoie să meargă mai departe. Pentru toate astea, uneori este nevoie să facem şi un minim sacrificiu de orgioliu. L-am făcut, îl facem şi îl vom face în continuare. Dar pentru asta nu cerem ca cineva să vină să aprecieze deschis, ci să ne respecte pentru ce am oferit, oferim şi vom oferi în continuare”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a prezentat şi o parte dintre realizările PNL în cei patru ani de guvernare.
”Este cât de poate de uşor de prezentat ceea ce s-a realizat. Încă de la finele lui 2019, iată mai deunăzi s-au împlinit 4 ani de când PNL se află la guvernare, ulterior de cnd în această coaliţie ne-am angajat să facem în aşa fel încât să folosim întregul potenţial pe care ţara noastră îl are, pentru a îndeplini acest deziderat care nu este al cuiva anume, este dezideratul nostru al tuturor românilor să putem să ne dezvoltăm, să putem merge oriunde cu fruntea sus şi să putem să privim în ograda noastră, în comuna noastră, în oraşul nostru, fără să ne fie ruşine că nu suntem la nivelul de dezvoltare la care ar trebui să fim în anul 2023- 2024 şi de aici înainte. Pentru acest deziderat am făcut tot ce a fpst posibil, să atragem investiţii străine, să facem maximum de absorbţie a fondurilor europene, să facem în aşa fel încât să creştem PIB-ul cât putem şi taote acestea s-au realizat (…) Nu trebuie să ne fie teamă să vorbim despre ce am făcut cum nu trebuie să ne fie teamă să recunoaştem ceea ce nu am făcut, este omeneşte, este absolut natural să venim în faţa dumneavoastră (…) să recunoaştem şi ce nu am făcut”, a declarat Nicolae Ciucă.
Liderul PNL le-a transmis primarilor din Argeş, prezenţi în sală, dar şi celorlaltor lideri ai partidului că sunt reprezentanţii tuturor oamenilor din comunităţile pe care le conduc.
”Sunt convins că dumneavoastră, primarii din judeţul Argeş, nu sunteţi primarii doar a celor care simpatizează PNL, sunteţi primarii întregii comunităţi. Tot la fel, fiecare dintre noi vom gestiona lucrurile pentru toţi cetăţenii. Trebuie să dispară această abordare de ură. Sigur, suntem în competiţie polotică. Cred că Brătinu a vrut să spuncă că politica este un lucru grav, domnilor, gândindu-se să înţelegem gravitatea a ceea ce se întâmplă, preluând probabil de la Iuliu Maniu în politic suntem adversatri dar niciodată duşmani, să nu ducem lupta politică încât până într-acolo încât să o transformăm în ceva foarte grav. Grav este când ne asumăm să facem ceva şi nu facem. Şi cetăţenii cei în faţa cărora ne ducem să le cerem votul ajung să se uite la noi într-un anumit fel pentru că nu mai au încredere. Şi atunci este nevoie ca din acest entuziasm pe care l-am văzut astăzi la organizaţia Câmpulung să facem un model de politică a faptelor prin care să facem ce am făcut acolo punctual la podul de la Dâmbovicioara, să punem bani de la buget, să punem bani de la fondurile europene, să aducem investititori în folosul comunităţii. Şi să mai facem în aşa fel încât să susţinem mediul de afaceri cu capital românesc. Astăzi capitalul românesc asigură aproximativ 4 milioane de locuri de muncă. Capitalul românesc are o profitabilitate de 7,8 la sută, în condiţiile în care capitalul străin are o profitabilitate de 3,7 la sută (…)”, a spus Ciucă.
Potrivit lui Nicolae Ciucă, mediul de afaceri este extrem de important şi trebuie sprijinit.
”Nu putem să vorbim de mărirea pensiilor, de asigurarea necesarului pentru ajutorul social, mărirea salariilor, dacă nu avem venituri la bugetul de stat, iar veniturile vin din mediul de afaceri, trebuie să spunem chestiunea aceasta. Trebuie să îi ajutăm să se retehnologizeze, să îi ajutăm să se conecteze cu mediul de afaceri din alte ţări, trebuie să îi ajutăm să fie competitivi. Să le asigurăm acea fundaţie pe care să se dezvolte”, a mai spus Ciucă.