spot_img
36.4 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăALEGERI 2020#CituSUAGate: Cîțu e penal, nu contravenient

#CituSUAGate: Cîțu e penal, nu contravenient

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Pentru că informația despre incidentul provocat de premierul Florin Cîțu în SUA, în anul 2000, se răspîndește cu repeziciune, e momentul să clarificăm o dispută: e sau nu penal prim-ministrul, care pretinde că e doar contravenient? Răspunsul e: da!

În conferința de presă de azi, Florin Cîțu a recunoscut că a condus mașina beat, acum două decenii, pe cînd era la studii în SUA, afirmînd că a fost vorba de o contravenție, pentru care a plătit o amendă mare și a trebuit să-și vîndă mașina pentru a acoperi cheltuielile.

Informațiile oficiale prezentate de Flux24.ro și preluate și de Inpolitics, informații de pe siteul Curții de Justiție din Iowa, atestă clar că Florin Cîțu a fost condamnat de un tribunal la două zile de închisoare și la amendă de 1000 de dolari. Acuzația invocată este 321J.2 (A), conform documentului.

Ce înseamnă asta?
Conform legislației americane, înseamnă că o persoană a fost prinsă conducînd sub influența drogurilor sau a alcoolului, ori a amîndurora:

OPERATING WHILE INTOXICATED, §321J.2
321J.2 Operating while under the influence of alcohol or a dr ug or while having an
alcohol concentration of .08 or more (OWI).
1. A person commits the offense of operating while intoxicated if the person operates a
motor vehicle in this state in any of the following conditions:
a. While under the influence of an alcoholic beverage or other drug or a combination of(s.n.)
such substances.

Decizia a fost luată în tribunal, de un judecător american, Thomas Hronek.

Iată ce spune legislația statului Iowa, stat unde Cîțu a fost prins beat/drogat:

”În Iowa, conducerea sub influența alcoolului este denumită, de regulă, „conducere în stare de ebrietate” (OWI). O persoană poate fi condamnată pentru OWI pentru conducerea unui autovehicul:

– cu alcoolemie (Blood Alcohol Concentration – BAC) de .08% sau mai mult 
– cînd se află sub influența drogurilor, a alcoolului sau a unei combinații a ambelor 
– cînd orice cantitate dintr-o substanță controlată este prezentă în sângele sau urina persoanei.

Atunci când un contravenient/infractor este arestat pentru OWI, se aplică în mod normal sancțiuni administrative (vizînd permisul de conducere). În cazul în care el este condamnat pentru OWI în instanță(s.n.), există sancțiuni penale în plus față de sancțiunile administrative deja impuse.

Sancțiuni administrative:
Suspendarea permisului de conducere. În general, Departamentul de Autovehicule din Iowa (DMV) va revoca permisul oricărui șofer care este arestat pentru OWI și pică la testul chimic ori refuză să-l facă. O persoană pică un test chimic dacă rezultatele indică prezența unei substanțe controlate (sintagmă care definește în SUA substanțele restricționate de guvern pentru efecte halucinogene n.n.)sau a unui alt medicament, un BAC de 0,08% sau mai mult, sau a unei combinații de alcool și droguri.

Pentru un test eșuat, permisul de conducere al unui infractor la prima abatere va fi revocat timp de 180 de zile. Dacă un șofer refuză să facă un test chimic, încălcînd legea consimțământului implicit din Iowa, DMV va revoca permisul de conducere al persoanei timp de un an.

Pedepse penale

Închisoare. O primă infracțiune OWI este o faptă gravă. O condamnare este de minimum 48 de ore în închisoare. Un judecător poate impune o pedeapsă mai mare cu închisoarea, dar nu mai mult de un an”. (traducere Inpolitics)

Să tragem concluziile:

Florin Cîțu a fost condamnat de justiția americană la două zile de închisoare, ceea ce înseamnă că a primit o pedeapsă penală.

De asemenea, el spune: ”A trebuit să îmi vând şi maşina atunci, să merg un an de zile pe jos, dar asta este”.
Perioada de un an coincide, interesant, cu termenul de un an de suspendare a permisului în cazul în care Cîțu ar fi refuzat să se supună testului.
Cît despre faptul că a condus beat și nu drogat, știm asta doar de la el.
Ceea ce lasă loc, teoretic, pentru oricare dintre variante.
Sigur e, însă, un lucru: după manual, Florin Cîțu nu e contravenient, ci penal.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img