spot_img
24.4 C
București
sâmbătă, octombrie 1, 2022
AcasăActualitateCîtu privatizează azi Sănătatea

Cîtu privatizează azi Sănătatea

-

În ziua în care parlamentul a fost convocat să demită Avocatul Poporului, adică astăzi, guvernul Cîțu va emite o OUG prin care sectorul sanitar de stat cedează o felie groasă sectorului privat, băgînd românii la cheltuieli grele. Cele două evenimente sunt cuplate pentru că o manevră similară a guvernului Orban a fost dată peste cap de Avocatul Poporului. O ”eroare” care nu trebuie să se mai repete, transmite Inpolitics.

Dezvăluirea aparține fostului parlamentar liberal Sorin Paveliu, de profesie medic, într-un material publicat în Adevărul:

”Azi urmează să fie aprobată o OUG prin care spitalele private vor creşte cu 10% numărul de paturi contractate, iar sectorul de stat îşi va reduce corespunzător activitatea. Mai mult, se cimentuieşte trecerea în timp de la obligativitatea sectorului privat de a practica aceleaşi servicii la aceleaşi tarife cu sectorul de stat, în condiţii de egalitate, la un sector privat care spoliază statul având posibilitatea de a “lua caimacul”, contractarea în sectorul privat a serviciilor care aduc venituri mari în detrimentul celor care consumă excesiv, uşa fiind deschisă numai celor care îşi pot permite să plătească coplăţi semnificative. Lovitura pregătită de Guvernul Cîtu sectorului sanitar de stat dezvăluie că indiferent de cine deţine frâiele puterii influenta banului este mai puternică decât interesul public, premierul comportându-se ca un soldat obedient, aflat în avanposturile capitalului privat” scrie Paveliu.

”Momentul ales neîntâmplător în ultima zi în care mai poate fi prinsă în noul contract cadru al asigurărilor sociale de sănătate care intră în vigoare la 1 iulie, se suprapune dramatic peste un alt demers politic al coaliţiei PNL-USR-UDMR. Renate Weber este pe cale a fi înlăturată, demiterea Avocatului Poporului demonstrând încă o dată, dacă mai era cazul, efectele nefaste ale absenţei oricărei forme de opoziţie faţă de puterea Guvernului, care astfel devine discreţionară. În urmă cu un an, o lovitură similară, instrumentată de ministrul de la acea vreme, Victor Costache, semnată de premierul Orban şi dată în beneficiului reţelelor de sănătate, a fost abrogată ca urmare a intervenţiei AP” mai punctează fostul politician.

”Pregătirile ministerului condus de Ioana Mihăilă pentru această lovitură în beneficiul reţelelor s-au făcut în deplin secret, pe furiş, fără ca cineva să aibă acces la textul nepublicat al OUG, aparut abia ieri seara pe site. Motivul urgentei este unul mincinos, sfidător al bunului simţ. Transferul numărului de paturi contractate de CNAS de la sectorul public la privat urmează a se face ca urmare a faptului că “situaţia epidemiologică a condus la o scădere a numărului de paturi contractate cu spitalele publice” iar “neluarea acestor măsuri urgente, cu caracter excepţional, ar aduce prejudicii cu efecte pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei”! Orice comentariu este de prisos” conchide Paveliu.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...