Cîțu aruncă România în ghilotina dobânzilor uriașe. Polonia și Ungaria plătesc nici jumătate

0
190

Costurile de finanțare ale Guvernului au crescut semnificativ în luna care a trecut de la instalarea executivului condus de premierul Ludovic Orban, în timp ce în cazurile Poloniei și Ungariei variațiile au fost nesemnificative. Și mai îngrijorător este că diferența dintre costurile la care se împrumută România și cele ale Poloniei este la cel mai ridicat de la finele anului 2012, relevă datele Profit.ro. Creșterea costurilor de împrumut ale României cu circa 0,4 puncte procentuale într-o lună a fost determinată de revizuirea drastică a estimării de deficit bugetar pentru anul acesta. După schimbarea guvernului, noul Executiv a acuzat că cifrele referitoare la deficitul bugetar erau „cosmetizate” și a majorat estimarea de deficit de la 2,7% la 4,4%. Cum asta înseamnă împrumuturi foarte mari în noiembrie și decembrie pentru acoperirea deficitului, costul la care România primește cu împrumut bani de la investitori a urcat, scrie Profit.ro.

Potrivit datelor de pe piața secundară analizate de Profit.ro la momentul redactării articolului, România se împrumută în lei pe 10 ani la 4,64% pe an, cu 0,37 puncte procentuale mai sus comparativ cu o lună înainte. În cazul Poloniei rata este de 2,07% pe an la împrumuturi în zloți pe 10 ani, cu o majorare de 0,05 puncte în ultima lună, iar în cazul Ungariei de 1,93% la forinți pe 10 ani, cu 0,07 puncte sub ce trebuia să accepte la începutul lunii noiembrie.

Revizuirea atât de amplă a deficitului bugetar în noiembrie, de la 2,7% la 4,4% a lăsat Ministerul Finanțelor cu o nevoie de bani extrem de mare pe finalul anului.