Cioloș, numire scandaloasă: Protectorul bombei sexy de la ANSVA

0
2830

Radu Roatiș Chețan a fost numit președinte cu rang de secretar de stat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în locul lui Andrei Butaru, conform unei Decizii a premierului, publicată marți în Monitorul Oficial.

Chețan a mai fost președinte la ANSVA și a fost subiectul unor scandaluri răsunătoare.

Bombe sexy, dar și un rol în scandalul fals al gripei aviare.

În aceea perioadă, Chețan o proteja pe Cornelia Bilţiu-Dâncuş, şefa Direcţiei Buget, Finanţe şi Achiziţii din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), celebră pentru deplasări în interes de serviciu în destinații exotice.

Pe 13 octombrie 2011, consilierul ministrului Agriculturii, reprezentant permanent al României la Bruxelles, Achim Irimescu, solicita, printr-un mail, preşedintelui ANSVSA ca directoarea de la economic să participe la „o discuţie la Comisia Europeană (DG SANCO) privind finanţarea europeană a programelor de combatere şi eradicare din domeniul veterinar în România”. Cornelia Bilţiu-Dâncuş întocmeşte în aceeaşi zi o Notă, prin care-l roagă pe preşedintele ANSVSA să-i aprobe participarea la reuniunea de la Bruxelles, participare pentru care „directoarea sexy” îşi ia învoire două zile în plus faţă de cele menţionate în mailul trimis de Irimescu. Cu şase luni înainte, un alt eveniment i se potrivise mănuşă „directoarei sexy” – un curs de leadership în Dubai. Nota de fundamentare întocmită pentru această deplasare precizează că plata cursului, a transportului internaţional, cazarea, diurna, asigurarea medicală şi alte cheltuieli urmau să fie suportate de ANSVSA, că doar are balta peşte!, scria Academia Cațavencu.

Între iulie 2010 şi ianuarie 2011, Cornelia Bilţiu-Dâncuş a fost consilier personal al preşedintelui ANSVSA, funcţie pentru care a încasat un salariu net de 16.176 de lei, conform copiei statului de salariu primită de la ANSVSA. În aceeaşi perioadă însă, Cornelia Bilţiu-Dâncuş se afla în plin proces cu Autoritatea, fiindcă fusese zburată de la şefie. După ce instanţa i-a dat câştig de cauză, „directoarea sexy” a revenit pe funcţia de conducere a instituţiei, fiindu-i plătite ca despăgubiri şi salariile de director pentru cele şapte luni de pauză activă pe postul de consilier al preşedintelui ANSVSA. Aşa se face că finanţista-şefă a fost remunerată pentru două funcţii în cadrul Autorităţii. Interesant este că stimabila doamnă Bilţiu-Dâncuş n-a dat niciun leu înapoi, dar şi mai interesant e că la ANSVSA acest lucru se consideră legal doar pentru că „în raportul pe 2011 al Curţii de Conturi nu s-a reţinut ca prejudiciu”. Tot sub glorioasa conducere Radu Roatiș-Chețan – Cornelia Bilțiu-Dâncuș, ANSVSA a plătit în patru luni peste 1,27 miliarde de lei vechi către RAAPPS pentru spaţiul din Piața Presei Libere, deşi Autoritatea funcţiona în alt spaţiu (pentru care plătea, de asemenea, tot bani din fonduri publice). Supremaţia conducerii Roatiş – Dâncuş la ANSVSA continuă cu succes şi în acest moment. „Directoarea sexy” este aşa de bine înşurubată pe funcţie, încât vântul schimbărilor nu pare să-i deranjeze coafura, iar ex-preşedintele Roatiş îşi face mai departe jocul de pase cu banii publici prin omul numit şef nou al Autorităţii. De altfel, Radu Roatiș-Chețan şi-a rezolvat şi problema păstrării locuinţei de la RAAPPS, prin faptul că ocupă funcţia de consilier al fostului reprezentant timp de 12 ani al României la Bruxelles pe probleme de agricultură, Achim Irimescu, în prezent secretar de stat în Ministerul Agriculturii, mai preciza sursa citată.