Cioloș declanșează primul scandal în noul Guvern

0

Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, s-a arătat nemulțumit de numirea lui Sorin Cîmpeanu la Educație.

”(…) și eu, personal, am o nemulțumire cu privire la prezența lui Sorin Câmpeanu în Guvern”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook.

El a dat de înțeles că, deși în coaliția de guvernare, intervenția sa a fost restrânsă exclusiv la propunerile făcute de alianța din care face parte pentru cele șase ministere negociate cu PNL și UDMR, fără a putea să-și exprime vreun drept de veto asupra numirilor făcute de parteneri, prin raportare la voturile primite la alegerile parlamentare. Cioloș a amintit principiul care a stat la baza negocierilor, potrivit căruia niciunul dintre partidele coaliției nu poate cenzura propunerile partenerilor.

„Mi s-au cerut explicații și cred că în noua configurație în care USR PLUS are responsabilitatea guvernării e nevoie să vorbim deschis și cu transparență și despre probleme sau lucruri pe care vrem să le facem sau să le asumăm împreună cu partenerii de coaliție, dar și despre lucruri cu care nu suntem confortabili. Asta am promis, asta fac.

La fel ca o mare parte a societății civile, și eu, personal, am o nemulțumire cu privire la prezența lui Sorin Câmpeanu în Guvern – și, la fel, mulți colegi ai mei. Îl cunosc de multă vreme, dar felul în care a acționat politic și profesional în ultimii ani e departe de ceea ce cred că ar trebui să fie un parcurs politic decent și o referință pentru educația din România.

Din păcate, am putut acționa în structura guvernului doar proporțional cu voturile primite. Nu am avut control pentru desemnările de miniștri ale partenerilor, așa cum nici partenerii nu au avut pe cele ale USR PLUS”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

El le-a dat dreptate celor nemulțumiți și a spus că alianța din care face parte se va asigura că programul de guvernare va fi aplicat și că nu va accepta derapaje de la el și de la angajamentele luate, inclusiv la Educație, „un domeniu-cheie de care depinde viitorul tuturor.”