spot_img
1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeCiolacu, la semnarea contractelor de finanţare prin Proiectul Important de Interes European...

Ciolacu, la semnarea contractelor de finanţare prin Proiectul Important de Interes European Comun în domeniul Microelectronicii şi al Tehnologiilor Comunicaţiilor: Nu putem pierde acest tren al dezvoltării noilor tehnologii, s-ar putea să fie ultimul

-

- Reclama -

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare susţinute prin Proiectul Important de Interes European Comun în domeniul Microelectronicii şi al Tehnologiilor Comunicaţiilor (IPCEI ME/CT) că nu putem pierde acest tren al dezvoltării noilor tehnologii pentru că este cel mai important tren şi s-ar putea să fie şi ultimul pentru ţara noastră. El a arătat că sunt implicate 24 de entităţi din mediul academic şi IMM-uri cu participanţi direct şi indirecţi iar în total, finanţarea acordată celor trei proiecte, atât direct companiilor cât şi partenerilor indirecţi, este de 420 de milioane de euro.

- Reclama -

”Mulţumesc pentru ocazia de a putea semna chiar aici, la Guvern, asemenea investiţii majore cuprinse în PNRR, care sprijnă dezvoltarea domeniului microelectronicii în România. Este foarte important că reuşim să abordăm curajos una dintre marile provocări existente la nivel european şi mondial. Acest proiect ne va ajuta să structurăm şi să ne dezvoltăm competenţe în concepţia şi fabricaţia componentelor şi sistemelor microelectronice”, a spus premierul.

- Advertisement -

Asta ne va permite apoi să accelerăm aplicarea tehnologiilor avansate în domenii vitale ale economiei naţionale, cum este, de exemplu, industria auto”, a precizat premierul.

Ciolacu a mai spus că ţinând cont de ponderea industriei auto în PIB de circa 13%, şi de relevanţa sa pentru economia naţională, aceste proiecte ce pun laolaltă microelectronica şi industria auto şi pot avea efecte economice de multiplicare considerabile. ”Acestea susţin dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din România cu două elemente esenţiale. Resursa umană şi competenţele necesare de dezvoltări. Am citit cu atenţie şi am văzut ce listă incredibilă de inovaţii tehnologice aduc aceste proiecte şi am ales exemple din fiecare în parte. Laser pentru realitate augmentată pentru proiecţii pe display-ul automobilelor. Un nou concept pentru viitorul sistem de frânare, totul prin mecanisme electronice avansate. Platformă electronică pentru conducere automatizată, dezvoltare de produse revoluţionare în domeniul radar digital, plus noi tehnologii cu chip-uri, procesoare şi algoritme”, a arătat Ciolacu.

- Advertisement -

Premierul a subliniat că toate acestea arată potenţialul uriaş al economiei noastre şi faptul că nu putem pierde acest tren al dezvoltării noilor tehnologii.

”Este cel mai important tren şi s-ar putea să fie şi ultimul pentru ţara noastră. Este o şansă istorică pe care nu avem voie să o ratăm. Este cu atât mai important că suntem parte a unui proiect european de interes comun în domeniul microelectronicii şi tehnologii informaţionale şi trebuie să fim şi parte a unei poveşti frumoase. Aceste proiecte strategice europene (..) înseamnă viitoare produse şi servicii cu valoare adăugată mare, care pot fi exportate apoi în întreaga lume. Mai înseamnă şi crearea unor specializări de elită, a unor super-ingineri români pe care se vor bate toate marele companii mondiale”, a ţinut să menţioneze premierul.

Şeful Executivului a mulţumit marilor companii private care derulează aceste proiecte, fiindcă arată că în România se poate face performanţă la nivel înalt.

”Iar pentru conducerele universităţilor partenere am un mesaj simplu. Asumaţi-vă un rol şi mai important în asemenea proiecte. Aşa arătă în lumii întregi ce resursă valoroasă produce mediul universitar din România. Cred că acesta este proiectul ideal ca structură, pentru că, alături de companii, sunt implicate 24 de entităţi din mediul academic şi IMM-uri cu participanţi direct şi indirecţi. În total, finanţarea acordată celor trei proiecte, atât direct companiilor cât şi partenerilor indirecţi, este de 420 de milioane de euro. Acesta este viitorul economiei şi trebuie să mergem cu încredere, înainte, cu certitudinea că în mine veţi avea în continuare cel mai mare suport”, a mai declarat premierul Marcel Ciolacu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img