spot_img
20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitateCiolacu: Îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluţii privind criteriile...

Ciolacu: Îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluţii privind criteriile de performanţă în învăţământ

-

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, în şedinţa de Guvern, ministrului Educaţiei, Ligia Deca, după rezultatele testelor PISA, să vină cu soluţii privind criteriile de performanţă în învăţământ, el spune că orice cheltuială trebuie însoţită şi de o reformă şi să aibă ca rezultat performanţa. ”Nu ne putem aştepta ca, doar mărind salariile, să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla! Aşadar, trebuie introduse criterii de perfomanţă în funcţie de care salariile vor creşte!”, a spus premierul, potrivit news.ro.

”Vă anunţ că în acest weekend vom lucra împreună pe proiectul de buget pe 2024, unde investiţiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică. De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educaţie, ca să fie clar pentru toată lumea”, a spus premierul în şedinţa Executivului.

- Advertisement -

Marcel Ciolacu a venit cu o solicitare pentru ministrul Educaţiei, în urma rezultatelor de la testele PISA.

”După rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluţii privind criteriile de performanţă în învăţământ. Orice cheltuială trebuie însoţită şi de o reformă şi să aibă ca rezultat performanţa! Nu ne putem aştepta ca, doar mărind salariile, să se întâmple o minune! Pentru că nu se va întâmpla! Aşadar, trebuie introduse criterii de perfomanţă în funcţie de care salariile vor creşte!

- Advertisement -

De asemenea premierul, Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Energiei Sebastian Burduja să verifice prețurile la gaze, în contextul în care unii furnizori le-au crescut „nejustificat”. El a spus că speră că și „ANRE se va sesiza”, potrivit digi24.ro

„Apropo de energie și de faptul că a venit cu adevărat iarna, astăzi alocăm sumele necesare în vederea bunei funcționări a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. 

În paralel, îi cer domnului ministru al Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenție la ceea ce se întâmplă în privința prețului la gaze. Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. 

E drept că nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat.  Vă rog să verificați situația. Sper că și ANRE se va sesiza”, a declarat Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Totodată premierul a declarat în deschiderea ședinței de Guvern că: „am observat că, în absența mea, domnul ministru al Finanțelor nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024. Ceea ce există însă în realitate sunt datele privind creșterea PIB pe primele 9 luni din acest an. Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul al treilea în Europa. Creșterea pe trimestrul 3 a fost solidă și susținută în continuare de investițiile publice majore. De aceea, și astăzi vom suplimenta fondurile Ministerului Dezvoltării, cât pentru a permite finalizarea tuturor investițiilor prevăzute în acest an.”

 Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat într-un mesaj publicat pe Facebook, că guvernul nu va amâna creșterea contribuției la Pilonul II de pensii.

 „Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, spune ministrul, după ce Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a reacționat joi la un proiect de Ordonanță de Urgență care prevedea amânarea până în 2026 a creșterii contribuției la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR. 

 Marcel Boloș preciza însă, că „problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.” 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img