spot_img
0.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 16, 2024
AcasăAnalizeCiolacu cu românii din Italia: Dacă nimeni niciodată nu şi-a cerut scuze...

Ciolacu cu românii din Italia: Dacă nimeni niciodată nu şi-a cerut scuze pentru că aţi fost nevoiţi, la un moment dat, să plecaţi din ţară, eu nu am nicio problemă să îmi cer eu scuze

-

- Reclama -

Premierul Marcel Ciolacu i-a îndemnat pe cetăţenii români aflaţi în Italia să se întoarcă acasă, admiţând însă că ”suntem încă restanţi în ceea ce priveşte serviciile publice ale României, în ceea ce priveşte sănătatea, în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ”. ”Dacă nimeni niciodată nu şi-a cerut scuze pentru că aţi fost nevoiţi, la un moment dat, să plecaţi din ţară, eu nu am nicio problemă să îmi cer eu scuze”, a afirmat el.

- Reclama -

”Italia este cel de-al doilea mare partener al României din Uniunea Europeană. Am avut relaţii comerciale de peste 20 de miliarde de euro anul trecut şi dumneavoastră, reprezentanţii diasporei române din Italia, sunteţi pe locul doi la numărul de companii pe care le-aţi înfiinţat în Italia. În Italia este o diasporă de peste un milion de români. Nici nu ştii, ca şi prim-ministru, dacă este o bucurie sau nu. Ştiu că media de vârstă este una de 34-35 de ani. De fapt şi de drept, întreaga plusvaloare a României, o treime din aceasta care a părăsit România se află acum în Italia. Chiar dacă în România avem cel mai mare număr de angajaţi activi, peste 5,7 milioane de români, avem cu certitudine o criză a forţei de muncă”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de români din Italia.

- Advertisement -

El a susţinut că nu face parte dintre politicienii ”care caută vinovaţi de ce s-a ajuns aici”.

”Cred că datoria noastră este de a nu găsi vinovaţi, cel mai simplu, categoric că politicienii sunt vinovaţii, cred că va trebui să găsim soluţii. Cred că fiecare dintre dumneavoastră îşi doreşte să se întoarcă, la un moment dat, în ţara din care a plecat. Iubiţi, sunt ferm convins, poate mai mult decât mine România, obiceiurile şi tradiţiile din România şi doar printr-un parteneriat comun, un parteneriat între guverne, un parteneriat între administraţiile locale, prin forumuri economice, măcar experienţa pe care aţi dobândit-o în Italia în atâţia zeci de ani şi atât de necesară în România şi pentru dezvoltarea României, mai ales în acest moment, poate încet-încet vă convingem, măcar pentru o perioadă de timp, să veniţi în România şi să contribuiţi la dezvoltarea României”, a declarat premierul.

- Advertisement -

Potrivit acestuia, România are un ”ultim tren”.

”Sunt ferm convins că ştiţi foarte multe din lucrurile rele care se întâmplă în România şi poate nu întotdeauna dăm importanţă şi lucrurilor bune. Este ultimul tren al României în acest moment, care se numeşte Uniunea Europeană, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi fondurile europene. Fără aceste instrumente – şi aici nu vorbesc numai de bani – România va pierde ultimul tren. Toate reformele trecute în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor aduce felul nostru de a funcţiona administrativ la fel ca şi celelalte state europene. România nu mai are voie să piardă nicio clipă şi sub nicio formă acest ultim tren. Este pentru prima oară când vorbim şi văzând că se va termina autostrada Moldovei, ştim cu toţii că cel mai mare exod de migraţie în ultimii 25 de ani a fost din zona Moldovei. Este prima oară când încercăm să dezvoltăm regiunile Romîniei, istorice, în acelaşi echilibru”, a continuat el.

Ciolacu i-a îndemnat pe români să revină în ţară, dar a admis că ”suntem încă restanţi” în mai multe domenii.

”Sunt ferm convins, în anumite domenii, dacă vă întoarceţi în România veţi câştiga la fel sau poate mai mult decât câştigaţi în Italia, dar sunt, de asemenea, conştient de faptul că suntem încă restanţi în ceea ce priveşte serviciile publice ale României, în ceea ce priveşte sănătatea, în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ. Foarte rar în România tinerii întâi îşi întemeiază o familie şi pe urmă încearcă să se concentreze pe carieră, lucrurile s-au inversat, nu din cauza lor, dintr-un spirit de conservare normal al fiecăruia dintre noi. Tinerii din România întâi doresc să aibe carieră şi pe urmă să aibe o familie, să crească copii, deoarece încă nu am reuşit să avem sistemul de creşe, grădiniţe, after school-uri astfel încât părinţii să meargă liniştiţi la serviciu că nu este tocmai necesar ca cei mici să stea cu bunicii sau cu părinţii”, a susţinut Ciolacu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img