Cine sunt oamenii „de dreapta” mufați la conducta cu bani publici: CAZUL HUNEDOARA

0
367

Județul Hunedoara nu este singurul în care liberalii, așa-zișii oameni de dreapta, trăiesc și fac afaceri pe banii statului. Nu prosperă datorită priceperii în ale economiei, ci datorită pozițiilor obținute cu susținere politică. Cine sunt oamenii „de dreapta” mufați la conducta cu bani publici.

Hotel „răsărit” după contracte grase cu statul

De departe, firmele senatoarei Carmen Hărău sunt cele mai prospere. Din 2006 până la finalul anului 2017, SC Proserv SA firmă controlată de familia senatoarei PNL, s-a ocupat de măturatul, spălatul, stropirea și întreținerea căilor publice în municipiul Hunedoara. Societatea a încasat aproximativ 15 milioane de euro din acest contract. Mai mult, în această perioadă, societatea Proserv SA a și executat Primăria Hunedoara cu 3,5 milioane de lei.

În anul 2012, SC PROSERV SA a câștigat proiectul de reabilitare a sitului industrial de pe fosta platformă siderurigică de la Călan (20 milioane de euro). În 2013, asocierea SC Proserv SA, SC Recom Sid SA şi SC Micro Mega SA– firmele senatoarei Hărău a obținut contractul de reabilitare şi extindere a conductelor de aducţiune, a reţelei de distribuţie şi a reţelei de canalizare din Călan şi Haţeg (10 milioane de euro). SC Proserv SA a câștigat și proiectul de reabilitare a sitului industrial de la Hunedoara şi pregătirea pentru noi activităţi (9 milioane de euro).

După ce și-a încheiat afacerile cu Primăria Hunedoara, firmele senatoarei și-au schimbat optica orientându-se spre turism. Astfel, în numai doi ani, lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara au „răsărit” un hotel, o sală de evenimente și un restaurant – toate aparținând familiei Hărău.

Un hotel care sfidează istoria și bunul simț

Autorizația de construire a hotelului deținut de Carmen Hărău a fost semnată de primarul Hunedoarei de la acea vreme, Viorel Arion – coleg de partid cu senatoarea PNL. Proiectul a ridicat însă numeroase semne de întrebare, unul dintre cei mai apreciați arhitecți din vestul țării apreciind că ridicarea imobilului este un „viol” la adresa monumentului Castelul Corvinilor.

„Din punct de vedere urbanistic este o violare a peisajului care ar fi trebuit să pună în valoare Castelul și nu hotelul”, a declarat Radu Radoslav, președintele Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest al Registrului Urbaniștilor din România, citat de hunedoaraliberă.ro.

Același portal a scris despre cum sala de evenimente a funcționat ilegal, fără autorizațiile necesare.

În această perioadă, hotelul familiei Hărău este gazda evenimentelor electorale organizate de PNL (foto).

Și candidatul la CJ Hunedoara este proprietar de hotel

Și controversatul Adrian David, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, puternic susținut de Carmen Hărău, este proprietar de hotel. În Declarația de interese depusă de candidatul Adrian Nicolae David este menționată calitatea de asociat a acestuia la SC Hotel Sanda SRL Venus – Mangalia de unde încasează anual dividente.

Adrian David a fost ales consilier județean pe lista UNPR, în 2012, iar în 2015 a fost ales președinte al CJ Hunedoara. A pierdut această funcție în 2016, dar a fost reales consilier județean. A demisionat din CJ Hunedoara și a fost angajat pe rând în funcția de consilier la Complexul Energetic Hunedoara, Primăria Petroșani și Primăria Deva. Din iarna anului 2019, Adrian David este administrator public al municipiului Deva încadrat cu un salariu de bază de 20.800 lei lunar.

Numele lui Adrian David apare în dosarul tatălui său, Ioan David, fost comisar șef de poliție, anchetat și condamnat pentru favorizarea grupărilor mafiote care controlau Deva în anii 2000. Despre Adrian David, anchetatorii DIICOT au declarat că a fost introdus în grupul infracțional chiar de tatăl său.