Cine este moldoveanca acuzată de ruși de spionaj pentru România

0
161
O moldoveancă de 43 de ani, membru al Consiliului de Administratie al companiei Inter RAO, a fost retinuta în Rusia de catre autoritati si acuzata de spionaj in favoarea statului roman. „Carina Turcan (Karina Tsurkan)este suspectata ca a spionat pentru Romania” au declarat surse ruse.

Anterior, TASS a scris ca magistratii instantei din Lefortovo au acceptat cererea procurorilor ca Turcan sa fie pusa sub arest preventiv. Curtea nu a comentat dosarul, acesta fiind etichetat drept “secret”.

Potrivit site-ului companiei, Cariana Valerievna Turcan este membra a consiliului de administratie al Inter RAO. Ea a studiat in R.Moldova si are un MBA in Spania.

Carina Ţurcan a condus unul dintre cele mai cunoscute birouri de avocaţi din Republica Moldova, a activat în cadrul companiei Gas Natural Fenosa, iar de câţiva ani activează în cadrul grupului rusesc RAO. A cunoscut o ascensiune fulminată ajungând a fi preşedintele Consiuliului de Administrare al Centralei Electrice Moldoveneşti de la Cuciurgan, întreprindere ce asigură cu energie electrică 50% din Republica Moldova şi mai exportă şi în România.

Grupul rusesc Inter RAO EES controlează mai multe companii de distribuţie şi generare a energiei electrice din Rusia şi fostul spaţiu sovietic, iar după capacitatea instalată a centralelor electrice deţinute se numără printre primele 10 companii din lume.

Potrivit Kommersant, Turcan a fost retinuta vineri de agentii FSB, care i-au perchezitionat biroul si locuinta. In dosar ar mai fi implicati inalti oficiali din ministerul rus al Energiei. In cadrul companiei, ea s-ar ocupa de exporturile si importurile de energie electrica furnizata de centrala de la Cuciurgan, afirma sursele Kommersant, iar pana in 2012 a condus divizia Moldova-Ucraina-Romania a firmei.

Potrivit Kommersant, Turcan ar fi colaborat cu oameni de afaceri despre care se spune ca ar avea legaturi cu serviciile de informatii din Romania.

O sursa citata de Interfax sustine ca Turcan e acuzata ca a ajuns in posesia unor secrete de stat pe care le-a divulgat unei tari din Estul Europei. Inaltul oficial anchetat este ministrul adjunct al Energiei, Viaceslav Kravcenko, care, sustine agentia rusa, ar fi acceptat sa depuna marturie impotriva lui Turcan.