Cine este Beke Istvan Attila

0
2309

Presedintele PNL Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu, afirma ca Beke Istvan Attila, barbatul suspectat ca ar fi intentionat sa detoneze marti, la Targu Secuiesc, un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia prilejuita de Ziua Nationala a Romaniei, este aceeasi persoana care anul trecut, pe 1 Decembrie, a arborat drapele negre pe mai multe cladiri din centrul acestui oras.

Madalin Guruianu a declarat ca in urma plangerii pe care a depus-o la Politie, barbatul a fost anchetat, dar organele au dispus neinceperea urmaririi penale.

„Sunt stupefiat de incompetenta legislativa romaneasca (…) Ancheta a relevat neinceperea urmaririi penale, iar acest lucru, dupa cum am mai spus, nu poate decat incuraja continuarea acestor actiuni (…) Oamenii care nu sunt pedepsiti la timp ajung sa creada ca nu fac nimic rau”, a declarat Madalin Guruianu.

Cetățeanul român de etnie maghiară reținut, marți, de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc a fost adus la sediul DIICOT București, pentru a fi audiat.

Procurorii DIICOT au dispus, marți, reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B.I.A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale (…) și nerespectarea regimului materiilor explozive (…) privind prevenirea și combaterea terorismului, potrivit unui comunicat transmis de DIICOT.

„La data de 1 decembrie, procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale (…) și nerespectarea regimului materiilor explozive (…) privind prevenirea și combaterea terorismului, se arată în comunicatul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Potrivit anchetatorilor, există date că inculpatul, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are ca obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare și împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului „Ținut Secuiesc”, și-a asumat, și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

„Materialele și dispozitivele ridicate la perchezițiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii români și bunurile acestora, acțiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informații”, se arată în comunicat.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Informații și Protecție Internă.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna și Jandarmeriei Brașov.