spot_img
1.3 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăControversa Zilei de Andrei BădinVIDEO: Cine e, de fapt, în fotografia prezentată în presa românească ca...

VIDEO: Cine e, de fapt, în fotografia prezentată în presa românească ca fiind Pacepa CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

-

- Reclama -

de Andrei Bădin

- Reclama -

Presa românească a prezentat în ultimii ani o fotografie în care susținea că de fapt ar fi generalul Ion Mihai Pacepa, fost nr 2 în spionajul extern comunist și care a cerut azil politic în SUA în iulie 1978, decedat în 14 februarie într-un spital american.

- Advertisement -

Pacepa ar fi suferit mai multe operații estetice în Statele Unite, iar fizionomia sa nu mai este cunoscută public din 1978.

Fotografia prezentată în presa românească îl prezintă însă pe legendarul agent de informații sovietic, fostul ofițer al serviciului britanic MI6, George Blake, decedat de Crăciun în Rusia.

- Advertisement -

Ironia sorții: Blake a decedat cu o lună jumătate înaintea lui Pacepa.

”A venit vestea amară – legendarul George Blake a murit”, a anunțat Serghei Ivanov, șeful Biroului de presă al SVR, spionajul extern rus, în 26 decembrie anul trecut prezentând și o fotografie cu acesta. Iar în poză-surpriză era cel prezentat în România ca fiind Pacepa.

Președintele Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele familiei și celor apropiați lui George Blake. ”Colonelul Blake a fost un profesionist strălucit, cu o vitalitate și un curaj deosebite. De-a lungul anilor de muncă grea și intensă, el a adus o contribuție cu adevărat de neprețuit la asigurarea parității strategice și menținerea păcii pe planetă ”, se spune în telegrama Președintelui rus.

Potrivit SVR, George Blake s-a născut la 11 noiembrie 1922, la Rotterdam.

În august 1944, Blake a început să lucreze în secțiunea olandeză a informațiilor britanice, iar după sfârșitul războiului, serviciile de informații britanice i-au reorientat activitatea principală către Uniunea Sovietică.

La Hamburg, Blake a început să studieze limba rusă, iar în octombrie 1948 a fost numit rezident al SIS în Seul, unde a fost însărcinat cu colectarea informațiilor despre Orientul Îndepărtat sovietic – Primorie, precum și Siberia și Manciuria. Odată cu izbucnirea războiului coreean, bărbatul a fost trimis într-un lagăr, iar, în 1951, el și-a oferit cooperarea serviciilor de informații sovietice și le-a furnizat date valoroase despre serviciile speciale britanice.

În anii următori, Blake a continuat să coopereze cu serviciile secrete sovietice, dar, în 1961, a fost chemat la Londra și interogat, după care, instanța l-a condamnat la 42 de ani de închisoare. După patru ani de detenție, a fost organizată evadarea lui Blake din închisoare, iar cu ajutorul prietenilor sovietici, în 1965, s-a mutat la Moscova.

În URSS, agentului Blake i s-a acordat gradul de colonel de informații externe. De asemenea, el a fost decorat cu o serie de distincții înalte sovietice și ruse. Ofițerul are patru fii, dintre care trei locuiesc în Marea Britanie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img