Cine acoperă mizeria din spionajul militar

0

De Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Spectaculoasă evoluție a evenimentelor: nu doar că gen. Marian Hăpău, șeful Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), nu a fost nevoit să demisioneze după ce mîna sa dreaptă, ani de zile, a fost prinsă cu banii serviciului în teșchereaua proprie și se află sub anchetă penală. O demisie care ar fi venit în orice stat de drept. Dimpotrivă, însă, generalul Hăpău e mîngîiat pe cap public și lăudat la extrem exact de omul are ar fi fost obligat să-i ceară demisia după scandal, Klaus Iohannis.

În calitate de comandat suprem al armatei române, președintele Iohannis ar fi fost primul care să reacționeze nemilos aflînd că banii destinați operațiunilor de intelligence ale acesteia se transformă în vile și mașini, ne referim la arestarea recentă a nr.2 în DGIA, generalul Iulian Gherghe după ce s-a aflat că și-a luat vilă din acei bani.
Dar comandatului suprem al armatei nu i-a tresărit un mușchi.

Ulterior, din ancheta penală se scurge în presă o informație la fel de explozivă: de ani de zile, din banii serviciilor, inclusiv DGIA, se fac cadouri consistente politicienilor. Și este menționat explicit președintele Iohannis, care, potrivit generalului anchetat, ar fi primit de la DGIA un echipament de schi.
Comandantului suprem nu i-a tresărit un mușchi nici de data asta. Nicio dezmințire, deși ocazii a avut. Nicio reacție, de niciun fel.

Pînă deunăzi, cînd președintele nu doar că nu ridică din sprîncene confruntat cu situația de la DGIA, dar chiar îi laudă la scenă deschisă.

Întrebat, astfel, despre conflictul ucrainean cu rușii, președintele răspunde:

”Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de Est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri, deci să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuții cu ministrul Apărării și cu alți conducători de servicii specializate, cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați. Însă situația este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar și securitar, ci și diplomatic, și acest lucru îl facem. Iar întrebarea despre CSAT – da, într-adevăr, voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe pe granița de Est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, nu este cazul, nu se face, dar vreau să-i asigur pe români că noi suntem pe fază”.

”Servicii foarte performante”, ”noi dăm informații altora”, ”noi suntem pe fază” etc. Toate astea, evident, grație serviciului de informații al armatei.
Cum să se mai pună problema demiterii unui șef de serviciu atît de competent, precum generalul Marian Hăpău?

”S-a pronunțat indirect Klaus Iohannis.
Elogiind deșănțat activitatea DGIA!
Să fie clar că Serviciul secret al Armatei e sub protecția sa. Costumul de ski o fi singurul cadou făcut președintelui de către DGIA?” se întreabă, pe blogul său, pe bună dreptate, analistul Ion Cristoiu, primul care a sesizat ciudățenia din declarația președintelui de acum patru zile.