CHIȘINĂUL SUB ASEDIU: MARE MANIFESTAȚIE UNIONISTĂ SÂMBĂTĂ LA 203 ANI DE LA PRIMUL RAPT AL BASARABIEI

0
918

Sâmbătă, când este anunțată o manifestație de amploare în capitala Republicii Moldova, la 203 ani de la primul rapt al Basarabiei, inspectoratele de miliție din Republica Moldova au primit ordin să împiedice manifestanții să ajungă la Chișinău, scrie infoprut.ro

„În ședința de ieri, conducătorii instituțiilor de menținere a ordinii publice și procurorii au dat indicații tuturor inspectoratelor de poliție din Republica Moldova să monitorizeze cu maximă atenție transportul care se va deplasa spre Chișinău pe data de 16 mai. Astfel, pe toate drumurile de acces spre Chișinău vor fi amplasate așa-zise filtre formate din echipaje ale poliției, cu scopul de a-i împiedica pe manifestanții din provincie să ajungă în Capitală”, spune sursa citată.

Reacția ONG Tinerii Moldovei: Constatăm cu stupoare că autoritățile Republicii Moldova continuă să aplice măsuri abuzive împotriva cetățenilor săi, împotriva libertății de exprimare, de opinie, de asociere și conștiință. Pe această cale, lansăm un apel către populație, să nu se teamă să își exercite dreptul de a ieși în stradă și de a-și exprima nemulțumirile și aspirațiile în Piața Marii Adunări Naționale.

La împlinirea a 203 ani de la prima rupere a Moldovei prin pacea ruso-turcă din 16 mai 1812, mai multe organizații civice vor organiza o manifestație stradală amplă pentru a solicita conducerii Republicii Moldova accelerarea integrării în Uniunea Europeană prin unirea cu România, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit organizatorilor, „recentele manifestări de nemulțumire a populației și dorința de a pune capăt corupției și sărăciei au nevoie de o soluție”.

Îi schimbăm de la putere pe unii cu alții și noi rămînem tot mai sărăci și lipsiți de viitor. Unirea cu România este șansa noastră de a ne integra în Uniunea Europeană și de a avea un trai mai bun. După cum a zis președintele Traian Băsescu, e singura noastră cale de a fi parte a spațiului european. Vrem dreptate, vrem Unirea”, a declarat Elena Podoleanu, reprezentanta Acțiunii 2012 de la Chișinău.

Organizatorii mai anunță că manifestația este autorizată de Primăria Municipiului Chișinăului și se va desfășura pe parcursul a trei ore, marșul mergând în direcția Parlamentului și a ambasadei Federației Ruse.

Liderul Acțiunii 2012, George Simion, care a primit o interdicție pentru cinci ani pe teritoriul Republicii Moldova și a fost expulzat miercuri, încearcă duminică să ajungă din nou la Chișinău.

IMG_7012

Participanții la manifestația de sâmbătă, care va avea loc conform programului stabilit și autorizației emise de Primăria municipiului Chișinău, sunt invitați de Acțiune 2012 la vama Leușeni-Albița, duminică la orele 18.00, cu flori și drapele tricolore, în spirit de solidaritate cu Simion.

George Simion speră ca până duminică, ora 18:00, interdicția să îi fie ridicată.