spot_img
22.8 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăEconomieComertChinezii și războiul comercial cu SUA: Nu luptăm singuri cu americanii. Uniunea...

Chinezii și războiul comercial cu SUA: Nu luptăm singuri cu americanii. Uniunea Europeană, Canada, Mexic, India, Turcia, dar și alte țări, au început războaie de autoapărare

-

Statele Unite ale Americii impun taxe vamale de 25% pentru mai multe produse importate din China, în valoare de 34 miliarde USD. Măsura este aplicată începând de vineri, 6 iulie. Concomitent, China a ripostat și a început, tot vineri, să impună taxe vamele de 25% la produsele importate din SUA de același valoare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, reacţia urmărește apărarea intereselor fundamentale ale țării și poporului chinez, fiind o mișcare de contracare obligatorie. În aceste condiții, a fost declanșat oficial un război comercial de cea mai mare amploare din istoria omenirii.

De sigur, China nu luptă singură. Anterior, Uniunea Europeană, Canada, Mexic, India, Turcia, dar și alte țări, au început războaie de autoapărare. Pe plan mondial, sunt tot mai multe forțe unite pentru combaterea „hegemoniei americane în domeniul comercial”, transmite Radio China.

- Advertisement -
President Trump and China’s President Xi Jinping shakes hands after making joint statements. REUTERS/Damir Sagolj

În calitate de unică superputere a lumii, SUA dispun de superiorități absolute în domeniul economic, militar, tehnico-științific. În trecut, când îşi manifesta hegemonia, SUA purtau masca „polițistului mondial”. De această dată, a renunţat să mai poarte masca, exprimând pur și simplu „America first”, considerându-se „buricul pământului”, mai spune postul oficial chinez.

SUA au ridicat ștacheta tarifelor și atacă peste tot, adoptând un „hegemonism comercial” gol-goluț. Acțiunile americane nu doar că afectează grav lanțul industrial global, împiedicând revenirea economiei mondiale, însă cauzează turbulențe la nivel mondial. Multe companii transnaționale și consumatorii obișnuiți vor fi influențați negativ. Decizia luată de administrația de la Washington va afecta inclusiv interesele companiilor și poporului amerian, mai susține Radio China.

- Advertisement -

De fapt, în lista publicată de partea americană a produselor importate din China, în valoare de 34 de miliarde USD, aproximativ 59% sunt produse ale companiile cu capital mixt din China, inclusiv cu capital american. De aceea, se poate spune că SUA deschide focul asupra întregii lumi, inclusiv spre sine. Hegemonia americană în domeniul comerțului este sortită eșecului, se încheie comentariul Radio China.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img