spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăEconomieComertChinezii de la Rompetrol, rol cheie în expansiunea Rusiei împotriva Arabiei Saudite

Chinezii de la Rompetrol, rol cheie în expansiunea Rusiei împotriva Arabiei Saudite

-

Grupul CEFC China Energy, care în luna decembrie 2016 a preluat 51% din acțiunile KazMunayGas International, poartă discuții pentru a prelua o participație la gigantul petrolier rus Rosneft, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea discuțiilor.

- Reclama -

Potrivit surselor, o serie de directori de la ambele companii au în prezent discuții preliminare, iar în ultimele două luni au avut loc două întâlniri între președintele CEFC, Ye Jianmin și directorul general de la Rosneft, Igor Sechin.

- Advertisement -

Deocamdată nu este clar cât de mult va investi CEFC la Rosneft și nici dacă compania chineză va achiziționa acțiuni existente sau noi acțiuni emise de Rosneft. O sursă din apropierea Rosneft a declarat că grupul rus ar fi dispus să vândă către CEFC o participație la divizia sa de retail care include aproape 3.000 de benzinării.

Rugat să comenteze aceste discuții, un purtător de cuvânt de la CEFC a declarat că cele două firme au semnat un acord de cooperare în data de 2 august când Igor Sechin a vizitat cartierul general al CEFC de la Shanghai. Potrivit informațiilor publicate pe pagina de Internet a CEFC este vorba de un acord care acoperă mai multe domenii de la explorarea de petrol și gaze și până la servicii financiare. Purtătorul de cuvânt nu a dorit să comenteze dacă discuțiile implică și achiziționarea unei participații.

- Advertisement -

La rândul său, un purtător de cuvânt de la Rosneft a precizat că firma rusă consideră China un partener strategic și că colaborează cu o gamă largă de companii chineze, inclusiv CEFC.

„Considerăm piața chineză drept cea mai promițătoare și o dezvoltăm în mod activ. Compania își va crește cooperarea cu partenerii chinezi în toate domeniile de activități și face declarații publice în funcție de evoluția proiectelor comune”, a informat Rosneft.

Dacă discuțiile se vor concretiza CEFC ar fi prima companie privată chineză care va investi într-o mare companie petrolieră. În mod normal, pentru investițiile sale strategice guvernul de la Beijing ar recurge la cele trei mari companii petroliere de stat.

SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea.

Rosneft, companie al cărui director este un apropiat al lui Vladimir Putin, este singura companie rusească supusă atât sancțiunilor SUA cât și celor ale UE. Aceste sancțiuni sunt un subiect de îngrijorare pentru CEFC, a declarat o sursă chineză din apropierea discuțiilor. „Compania a angajat avocați și evaluează cu atenție obstacolele juridice care ar putea apărea în urma sancțiunilor”, a declarat sursa, adăugând că este prea devreme să se discute despre o anumită sumă.

O altă sursă a declarat că CEFC a pus la punct o echipă compusă din aproape 40 de persoane pentru a analiza această investiție și este posibil ca un acord să fie anunțat la începutul lunii viitoare, când o serie de oficiali de rang înalt de la Moscova ar urma să viziteze Beijingul.

Rusia a devansat Arabia Saudită din poziția de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei iar Rosneft este de departe cea mai mare și mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul.

Având acces la rezervele și capacitățile de rafinare ale Rosneft ar fi un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piața energetică internațională și un rival pentru traderii de genul Glencore.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img