spot_img
11.5 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăAnalizeChina umilește digital Germania

China umilește digital Germania

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE  de Frank Sieren, Beijing

Cu ocazia vizitei sale în China, preşedintele Germaniei constată cum ţara se transformă într-o naţiune digitală. Germania trebuie să găsească o cale de a introduce valorile sale în noua ordine tehnologică a lumii.

- Advertisement -
Bundespräsident Steinmeier in China (picture-alliance/dpa/B. Pedersen)

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi-a luat timp aproape o săptămână pentru prima sa vizită în China de la preluarea funcţiei. Este cea mai îndelungată vizită a sa într-o singură ţară, de la învestitura sa, care a avut loc în februarie 2017. El se va afla în China până luni şi vizitează întreprinderi, instituţii culturale şi muzee. La începutul săptămânii viitoare va participa la un banchet de stat, dat în onoarea sa la Beijing de preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi de premierul Li Keqiang. 

Dacă inteligenţa artificală „este în cele din urmă folosită pentru supraveghere şi control, atunci suntem cu siguranţă de altă părere”, a declarat Steinmeier în oraşul Guangzhou, aflat în sudul Chinei, la debutul vizitei. El a întrebat de asemenea: „Cum putem împiedica noi, ca din cantităţile uriaşe de date să se genereze procese de supraveghere?”

- Advertisement -
Frank Sieren *PROVISORISCH* (picture-alliance/dpa/M. Tirl)

Frank Sieren

Germania, înapoiată la capitolul tehnologie

Aceeaşi întrebare poate fi formulată la modul general: „Cum reuşim noi ca ideile şi valorile noastre să joace un rol cât mai însemnat în următoarea treaptă de dezvoltare tehnologică globală?Decisiv va fi ca noi germanii să mai ocupăm un loc de frunte din punct de vedere tehnologic. Fiindcă vremurile în care vestul impunea de unul singur regulile jocului au apus. Din păcate şi Germania rămâne înapoiată la capitolul tehnologie. Recent guvernul federal a prezentat un plan, potrivit căruia Germania să devină „un centru mondial de vârf pentru tehnologiile inteligenţei artificiale”. Guvernul de la Berlin pare să fi recunoscut această prioritate, dar cu toate acestea nu realizează condiţiile-cadru cu destulă consecvenţă. Angajarea a 100 de noi profesori universitari este socotită suficientă. În plus se preconizeză până în anul 2025 investiţii de trei miliarde de euro pentru realizarea unui sector de inteligenţă artificială (KI-Sektor). Pentru a face o comparaţie, numai administraţia metropolei Shanghai a anunţat investiţii de 15 miliarde de dolari pentru proiecte de KI în acelaşi interval de timp. Alte oraşe şi regiuni din China fac investiţii comparabile. Până în 2030 branşa KI din China va avea o valoare de 150 de miliarde de dolari americani şi va ocupa locul întâi în lume, după cum a anunţat guvernul de la Beijing cu un an în urmă. Astăzi deja cinci din cele şapte firme de KI nou înfiinţate, care repurtează cel mai mare succes, sunt chinezeşti. Europa în schimb rămâne în urmă.

China este între timp pentru Germania unul din cei mai apropiaţi parteneri comerciali şi cel mai dur concurent. Deja din 2016 Republica Populară a preluat de la SUA calitatea de cel mai important partener comercial al Germaniei. Deja de mai multă vreme nu mai este suficientă înăsprirea legii germane a comerţului exterior pentru a stopa transferul de tehnologie.

Vara trecută guvernul de la Berlin a interzis „din motive de politică de securitate” preluarea, de către o companie din China, a fabricantului de maşini-unelte Leifeld din Ahlen. Germania nu poate juca un rol la creionarea noilor reguli de joc globale decât dacă rămâne competitivă din punct de vedere tehnologic. Acesta trebuie să fie punctul de plecare al criticilor preşedintelui Steinmeier. Cea mai importantă concluzie a prezentei vizite trebuie să fie aceea că Germania nu are voie să rămână în urmă. În caz contrar, valorile noastre nu vor mai juca, din nefericire, decât un rol insignifiant

Comentatorul DW Frank Sieren trăieşte de mai bine de 20 de ani la Beijing

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img