spot_img
20.3 C
București
joi, septembrie 28, 2023
AcasăAnalizeChina și-a extins puterea militară până la granița cu Franța

China și-a extins puterea militară până la granița cu Franța

-

China a semnat un acord de securitate cu Insulele Solomon, un stat mic din Oceanul Pacific. SUA și Australia sunt nemulțumite și îngrijorate că Beijingul și-ar putea extinde operațiunile navale. Acordul dintre cele două țări semnifică, de asemenea, că sfera de influență a Chinei se extinde acum până la teritoriul francez, deoarece Insulele Solomon au o frontieră maritimă comună cu Noua Caledonie, transmite RFI.

- Reclama -

Manasseh Sogavare, prim-ministrul Insulelor Solomon, s-a arătat miercuri îndârjit cu privire la decizia sa de a semna pactul de securitate cu China, în ciuda presiunilor exercitate de Statele Unite și Australia.

Sogavare a declarat că a fost o „onoare și un privilegiu” să anunțe parlamentul că acordul a fost încheiat de oficialii din Honiara și Beijing „cu câteva zile în urmă”.

Acordul, care a fost anunțat marți de autoritățile de la Beijing, a fost criticat vehement de SUA și Australia, care se tem că pactul i-ar permite Chinei să-și consolideze puterea militară în Pacificul de Sud.

În conformitate cu articolul 1 din acord, Insulele Solomon „pot solicita Chinei să trimită poliție, poliție armată, personal militar, alte forțe de aplicare a legii și forțe armate pentru a ajuta la menținerea ordinii sociale”.

Acordul stipulează, de asemenea, că „China poate face vizite cu nave în Insulele Solomon, iar forțele chineze competente pot fi folosite pentru a proteja siguranța personalului chinez și a proiectelor importante din Insulele Solomon”.

Deși autoritățile din Insulele Solomon au susținut că acordul nu dă undă verde guvernului de la Beijing pentru a construi o bază militară acolo, Australia și Statele Unite se tem că acesta ar putea fi un prim pas într-o asemenea direcție.

Ca urmare a publicării versiunii provizorii a acordului, Washington și Canberra au depus eforturi pentru a preveni semnarea acordului, Zed Seselja, ministrul australian pentru Pacific făcând chiar o vizită în Insulele Solomon, dar totul a fost în zadar.

În ultimii ani, Insulele Solomon și China și-au întărit relațiile. Guvernul lui Sogavare a rupt legăturile cu Taiwan în septembrie 2019, cu câteva zile înainte ca vecinii din Pacific, statul Kiribati, să le urmeze exemplul și să recunoască Republica Populară.

Altă țară care este interesată de zona respectivă este Franța. Unul dintre teritoriile sale din Pacific, Noua Caledonie, are graniță cu Insulele Solomon.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img