spot_img
16.2 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăExterneChina prezintă în premieră avionul "invizibil"

China prezintă în premieră avionul „invizibil”

-

China a prezentat în premieră avionul de luptă „invizibil” Chengdu J-20 în deschiderea celei mai mari expoziții aviatice din țară, care a început marți la Zhuhai, relatează Reuters.

- Reclama -

Airshow China oferă Beijingului o oportunitate de a-și etala ambițiile în domeniul aerospațial civil și în cel militar, în condițiile în care se estimează că piața aviatică din China o va depăși pe cea din SUA în următorul deceniu.

Două avioane de luptă J-20 au trecut pe deasupra demnitarilor, a sutelor de spectatori și a oficialilor din industria aviatică prezenți la ceremonia de deschidere într-un survol de 60 de secunde, generând un zgomot asurzitor care a fost întâmpinat cu strigăte și aplauze și care a declanșat alarmele autoturismelor din parcare.

‘Este în mod clar un mare pas înainte pentru capacitatea de luptă a Chinei’, a declarat Bradley Perrett de la Aviation Week, un observator veteran al evoluțiilor din domeniu în China.

Analiștii spun că este prea devreme pentru a spune în ce măsură noul avion de luptă chinez este pe măsura capacităților de evitare a radarului ale Lockheed Martin F-22 Raptor, dezvoltat de Forțele aeriene americane și cea mai asemănătoare variantă a J-20, sau ale ultimului avion de asalt intrat în arsenalul SUA, Lockheed F-35.

Imaginile neoficiale cu prototipul J-20 au alimentat discuții privind balanța de putere din regiune încă de când au apărut prima dată, în 2010. Experții susțin că China a rafinat designul în speranța de a reduce decalajul față de Washington.

Cao Qingfeng, un inginer din domeniul aviației, a declarat după ce a urmărit survolul avioanelor J-20 că acesta este o demonstrație ‘uluitoare’ a dezvoltării industriei și producției aeronautice din China, fapt cu care oficialii occidentali au fost de acord.

Nu se știe când sau dacă avionul ‘invizibil’ J-20 va fi expus după survolul demonstrativ sau dacă directorilor de companii străine și ziariștilor li se va permite să arunce o privire de aproape pentru a evalua eficiența noului model, în condițiile în care unii observatori străini au pus sub semnul întrebării capabilitățile sale de a fi ‘invizibil’ pentru radar.

Pe lângă ultimele sisteme de armament chineze, radare și drone va fi prezentat și transportorul militar strategic Xian Y-20 și ceea ce organizatorii susțin că este cel mai mare avion amfibie acum în producție, AG600.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img