spot_img
4.2 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAnalizeChina lovește dur Coreea de Nord după întâlnirea Trump-Xi Jinping

China lovește dur Coreea de Nord după întâlnirea Trump-Xi Jinping

-

Președintele american, Donald Trump, a afirmat miercuri că a dezvoltat o „bună chimie” cu omologul său chinez, Xi Jinping, în vizită în Statele Unite săptămâna trecută, și a salutat refuzul Beijingului din aceste zile de a primi cărbune nord-coreean, relatează AFP.

- Reclama -

Această întrerupere totală va da o lovitură dură finanțelor nord-coreene, făcând să dispară o sursă crucială de valută.

Într-un editorial pe un ton neobișnuit de virulent față de regimul lui Kim Jong-Un, cotidianul chinez Global Times a atenționat Phenianul față de un al șaselea său test nuclear.

„Peninsula coreeană nu a fost niciodată atât de aproape de o confruntare militară de când Coreea de Nord a efectuat primul său test nuclear în 2006”, a remarcat, într-un editorial, publicația.

Dacă Coreea de Nord va efectua un nou test nuclear sau un tir de rachetă intercontinentală, „Beijingul va reacționa ferm”, a avertizat jurnalul, apreciind că China ar susține noi sancțiuni ale ONU mergând până la restricții asupra importurilor de petrol ale Phenianului.

„Am stabilit legături bune. Cred că am avut o foarte bună chimie împreună. Cred că dorește să ne ajute cu Coreea de Nord”, a declarat Trump, despre Xi Jinping, în cadrul unei conferințe comune de presă, la Casa Albă, cu secretarul general al ONU, Jens Stoltenberg.

„Am fost foarte impresionat de președintele Xi și cred că are intenții bune și vrea să ajute. Vom vedea dacă o va face sau nu”, a continuat el, amintind, pentru a-și ilustra declarațiile, refuzul Beijingului de a da acces în porturile sale navelor încărcate cu cărbune nord-coreean.

„Cred că China va încerca cu adevărat foarte puternic și a început deja. Un mare număr de nave încărcate cu cărbune au fost respinse, ați văzut asta ieri și azi. (…) Mari cantități de cărbune din Coreea de Nord spre China au fost trimise înapoi. Asta poate fi eficient sau nu”, a considerat Donald Trump.

„Dacă nu este eficient, vom fi noi eficienți, pot să vă promit asta”, a mai arătat președintele american.

Beijingul a anulat în ianuarie, pentru prima dată, importurile sale de cărbune nord-coreean, au indicat autoritățile vamale chineze, reflectând o înăsprire a atitudinii față de Phenian chiar înainte de anunțarea la mijlocul lui februarie că va renunța la importurile din această țară pentru restul anului 2017.

China, principalul susținător economic al Coreii de Nord, a importat 22,5 milioane de tone de cărbune nord-coreean în 2016, pentru o valoare totală de circa 1,19 miliarde dolari.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img