Un nou raport publicat de Fundația Națională pentru Științe (NFS) din Statele Unite confirmă că China a depășit America, devenind noul lider științific al lumii în funcție de mai mulți factori cheie, printre care numărul total de cercetări publicate și cel al brevetelor acordate.
Situația a dus deja la punerea unor întrebări serioase în comunitatea științifică americană, una dintre cele mai importante fiind direcția în care ar trebui să o ia acum cercetarea din Statele Unite. „Întrucât leadership-ul în toate domeniile [de știință și inginerie] nu mai este în prezent o posibilitate, care ar trebui să fie obiectivele noastre?”, întreabă consiliul care supervizează NFS într-un sumar al uriașului raport „Science and Engineering Indicators”, publicat la fiecare doi ani.
Documentul subliniază mai mulți factori pe care îi consideră cheie pentru cercetarea din Statele Unite, afirmând că SUA trebuie să susțină excelența în cercetările fundamentale, încurajeze crearea unui mediu academic mai divers, a unor legături mai strânse între mediul universitar și cel de afaceri și să finanțeze educație științifică de înaltă calitate în învățământul preuniversitar.
„Ar fi culmea aroganței să credem că SUA va fi lider în toate domeniile. Cred, deci, că cel mai important lucru pentru SUA este să decidă domeniile în care nu poate fi pe locul 2”, afirmă Julia Phillips, fiziciană și secretar general Academiei Naționale de Inginerie din Statele Unite, pentru revista Science.