spot_img
34.4 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăhighlightChiliman, reţinut de DNA/ Comunicatul oficial:Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infracțional,...

Chiliman, reţinut de DNA/ Comunicatul oficial:Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele/ UPDATE, 22.45: Alte reţineri

-

Andrei Chiliman, primarul PNL al Sectorului 1, ar fi fost reținut de procurorii DNA Ploieşti, anunță Realitatea TV şi B1 Tv.

- Reclama -

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reţinut, joi seară, de procurorii DNA, după mai mult de patru ore de audieri, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, cauză în care este cercetat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Surse judiciare au declarat că pe numele primarului Andrei Chiliman a fost emisă, la ora 20.10, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA Ploieşti mai sunt audiaţi consilierul local Ion Brad şi Ioana Costescu, aceasta fiind consilierul personal al primarului Chiliman.

UPDATE. 22.45: Procurorii DNA Ploiești l-au reținut joi seară pe Ion Brad, consilier local la sectorul 1 București, pentru constituirea de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență, în dosarul primarului Andrei Chiliman, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Ioana Costescu a fost adusă la sediul DNA Ploieşti, joi seară, cu o maşină a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Anterior, la Ploieşti fusese adus şi consilierul Ion Brad de la Consiliul Local sector 1.

UPDATE, 22.00: COMUNICATUL DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 18 ianuarie 2015, a inculpatului CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la trafic de influență, în formă continuată,

În cauză, a fost dispusă a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de suspecții:

MOISESCU VLAD OCTAVIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– trafic de influență,

COSTESCU IOANA, consilier personal al primarului Sectorului 1, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– trafic de influență,

BRAD ION, consilier local la Sectorul 1 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
Încă din anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei și interfața lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primăriei Sectorului I București), Chiliman Andrei Ioan și Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.
Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, suspecții Costescu Ioana și Brad Ion derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora.
Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv – filiala sector 1.
Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.
Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.
Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către firma respectivă, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Inculpatului Chiliman Andrei Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 19 iunie 2015, la Tribunalul Ploiești, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale și efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...