spot_img
7.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăAnalizeCherecheș, prins in Germania. "Originile germanice" și decizia Curții Constituționale germane

Cherecheș, prins in Germania. „Originile germanice” și decizia Curții Constituționale germane

-

Catalin Chereches, primarul din Baia Mare condamnat pentru corupție, ar fi fost prins in Germania, susține jurnalista Ionela Arcanu pe Facebook.

Foto din momentul capturării. Pare că Chereches ar fi primit niște lovituri.

- Advertisement -

Chereches a folosit pentru ieșirea din țară actul de identitate al unui văr domiciliat in Germania.

De altfel, Chereches a creat o coaliție la nivelul Băii Mari in jurul Forumului Democrat German, el susținând că are origini germane.

- Advertisement -

El ar fi fost reținut in Augsburg, in Bavaria.

„În seara de 28 noiembrie, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a schimbului de date şi informaţii dintre Poliţia Română şi autorităţile din Germania, Ungaria, Austria şi Italia, a fost localizat, depistat şi reţinut, de către poliţiştii bavarezi şi BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internaţional”, precizează IGPR.

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română.

Primarul Cătălin Cherecheş a fugit din ţară vineri, prin punctul de trecere a frontierei Petea, cu Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unei rude.

Curtea de Apel Cluj a respins, vineri, apelul primarului şi a menţinut sentinţa dată în februarie 2022 de Tribunalul Cluj, fiind modificate doar câteva dispoziţii privind pedeapsa complementară, respectiv a fost mărită de la 4 la 5 ani perioada în care Cherecheş are mai multe interdicţii (să fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de primar). 

Infractorii români pot fi extrădați în România numai după examinarea atentă a condițiilor de detenție, a decis în septembrie 2021 Curtea Constituțională Federală din Germania (Bundesverfassungsgericht – BverfG) Atunci când extrădează infractori în România, instanțele germane trebuie să examineze cu atenție posibilele condiții inumane din închisorile de acolo. În cazul informațiilor incomplete sau contradictorii din partea autorităților române cu privire la situația din centrul de detenție, instanța însăși trebuie să evalueze dacă plasamentul este rezonabil, a decis Curtea Constituțională Federală din Karlsruhe conform lui Bogdan Tiberiu Iacob care a publicat extrasul pe Facebook.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Cherecheş încerca să fugă din Germania, ţară în care a fost ajutat de o mătuşă.

Sursele citate au explicat că primarul din Baia Mare şi mătuşa sa se deplasau, cu peste 200 de kilometri la oră, cu maşina femeii. Când au ajuns într-o gară din Bavaria, au încercat să lase maşina şi să ia eventual un taxi, moment în care au fost prinşi de poliţişti.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img